Stories

Alice Wexell - NFT-konstnären som väcker liv i övergivna byggnader

Alice Wexell är den svenska NFT-konstnären som sålt sin konst till Jim Carrey. Hon fotar övergivna byggnader som omvandlas till levande upplevelser med 3D-teknik och har utställningar runt om i världen. Läs om hennes resa som NFT-konstnär, hur framtiden ser ut och hennes tips till andra konstnärer som vill ge sig in i spacet.
Alice Wexell - NFT-konstnären som väcker liv i övergivna byggnader
Du läser:  
Alice Wexell - NFT-konstnären som väcker liv i övergivna byggnader
Alice Wexell

Vi börjar med den klassiska frågan - berätta lite om dig själv!

Jag har en bakgrund i programmering och fotografi. Jag jobbade i flera år som fotograf med både foto och videouppdrag men sedan några år tillbaka har jag studerat och jobbat med 3D. Det kändes väldigt kul att lära sig 3D och det kändes som att jag hittat rätt. 

Hur fick du ditt intro till NFT:er och Web3?

Jag var väldigt inne på 3D och hade börjat på en serie med konstverk tillsammans med min partner Ryan Koopmans när jag först hörde om NFT:er.

Serien  heter 'The Wild Within' och är baserad på fotografier från en stad i Georgien som heter Tskaltubo. Tskaltubo var en populär spa-destination och det finns flera stora sanatorier i staden. När Sovjetunionen föll så blev staden övergiven. Sedan dess har människor från den omstridda regionen Abkhazia flyttat in men för det mesta så står dessa stora grandiosa byggnader övergivna. 

“Vi har använt foton på de övergivna rummen som grund och vi har sedan 3D-modellerat och implementerat växter och grönska. Konceptet bygger på naturen som tar över dessa byggnader samt hur tiden passerar i dem.”

När jag sedan hörde om hur man kan skapa NFT:er av konst så tänkte jag att projektet skulle passa perfekt i NFT-format så vi bestämde oss för att testa marknadsplatsen SuperRare och började sälja vår konst där i början av 2021.

Secrets från kollektionen The Wild Within

Berätta om olika projekt du varit involverad i inom spacet!

Jag har fortsatt jobba kring konceptet med 'The Wild Within'. När den serien tog slut efter 13 konstverk så började jag en ny serie tillsammans med Ryan som heter Everlasting. Everlasting är till skillnad från The Wild Within inte baserad på foton från Tskaltubo utan istället foton på övergivna platser från olika länder runt världen. Vi har även skapat en kollektion som heter Underdogs som är porträtt på olika hemlösa hundar.

“När vi fotade byggnaderna i Georgien så såg vi att det fanns många hemlösa hundar som led. Så vi beslutade oss för att åka tillbaka och fota porträtt av hundarna för att samla in pengar till hundmat och medicin.”

Mycket tid har gått åt att förbereda för konstutställningar. Jag har rest mycket i år och är tacksam över att ha haft möjlighet att ställa ut verk på Venice Biennale, Times Square i New York, Billboards i Tokyo och Art Basel i Miami m.m.

Du sålde alltså en NFT till Jim Carrey, hur gick det hela till? 

“Plötsligt en dag ser jag att Jim Carrey köpt en av våra NFT:er” 

Det var på hemsidan SuperRare där vi hade konstverket 'Devotion' till salu. En dag såg vi att den hade blivit såld till Jim Carrey och då blev jag glad eftersom jag respekterar honom i hans eget konstnärskap som skådespelare och konstnär. Det är alltid kul när folk man respekterar börjar samla digital konst.

Konstverket Devotion, köpt av Jim Carrey

Hur ser du på den traditionella konstvärlden jämfört med Web3?

“I den traditionella konstvärlden vet konstnären sällan var deras verk hamnar eller vem som samlat det.”

En av de bästa sakerna med att skapa och sälja digital konst i Web3 är relationerna konstnärerna har möjlighet att bygga med samlarna. I den traditionella konstvärlden vet konstnären ofta inte vart deras verk hamnar eller vem som samlat det. Transparensen på blockkedjan skapar också gemenskap då man kan se vad andra kreatörer har för sig. Det är kul att följa andra konstnärers framgång och generellt så är folk väldigt positiva och stödjer varandra. Även fast det finns brister i mångfalden inom NFT världen så tillåter Web3 också konstnärer från olika kulturer och social bakgrund att få tillgång till en internationell publik av samlare och fans. Den traditionella konstvärlden kan uppfattas som mer 'gate kept' och det vara svårt att få galleri representation vilket i vissa fall är nödvändigt för att kunna sälja till internationella kunder. 

"En sak som är kul med Web3 är att det ofta är ett väldigt högt tempo. Jag gillar när det är mycket som händer och att saker förändras fort." 

Berätta om ditt drömprojekt

Mitt drömprojekt vore att samarbeta med mina favoritkonstnärer. Det vore också kul att använda teknik och tänja på konstens gränser. Jag har ett stort intresse för teknologi och tycker det är spännande med kombinationen av konst och teknik. Den digitala konsten har verkligen inspirerat konstnärer att experimentera med tekniken vilket är väldigt kul att se resultatet av. 

Vad jobbar ni på nu?

Just nu så håller vi på att förbereda inför vår första soloshow i Montreal på 0x-Society. Vi har ställt ut mycket det senaste året men det ska bli kul med en egen utställning. Vi kommer ställa ut 12 verk i den och utställningen kommer pågå i en månad. Utöver det jobbar vi också med två intressanta samarbeten med andra konstnärer som jag ser fram emot att släppa. Vi håller också på att skapa en vr-upplevelse som bygger på ett av våra konstverk.

“Jag har alltid gillat tanken av att kunna kliva in i en tavla.”

Ett annat konstverk som vi kommer släppa snart är baserat på årstiderna. Så på vintern kommer konstverket vara snöbelagt. På våren och sommaren kommer det finnas blommor och på hösten kommer löven ha trillat från träden.

Vad har du för tips till andra konstnärer som vill in i spacet?

Engagera dig med andra konstnärer och samlare på Twitter. En stor del av NFT världen använder Twitter för att nätverka. Det är också en plats att hitta relevant information. På Twitter kan du lyssna på 'Twitter Spaces' som ibland kan vara väldigt intressant beroende på vad det är för Space. Rug Radio -'GM NFTs' med Farokh, OSF och Mando är ett space jag lyssnar på varje dag.  Det finns många bra podcast som handlar om krypto, och NFT:er. En podcast som jag tycker är väldigt bra och intressant är 'Overpriced JPEGs' med Carly Reilly. Jag rekommenderar att försöka lära sig så mycket som möjligt om spacet innan man investerar eller mintar egen konst. Det kan ta flera månader att lära sig och förstå hur det fungerar. Ta kontakt med andra konstnärer som har erfarenhet inom NFT:er och som kan hjälpa till om det uppkommer frågor. När man lärt sig lite kring hur det fungerar så är det lättare att hitta sin egen väg.

Alice Wexell

Spana in Alice Instagram, Twitter och hemsida

Är du sugen på att samla hennes konst - här finns hennes kollektioner