Web3-Projekt

Paradigmskiftet i Social Media - En Introduktion till Phaver App

Finland-baserade Phaver har redan etablerat sig inom Web3 social med 20,000 återvändande globala användare per vecka. Att bygga en social media (SoMe) app som tävlar med de existerande traditionella lösningarna är inte lätt. Vi träffade Tomi Fyrqvist, en av Phavers medgrundare, för att höra hela historien bakom Phaver.
Paradigmskiftet i Social Media - En Introduktion till Phaver App
Du läser:  
Paradigmskiftet i Social Media - En Introduktion till Phaver App

Låt oss börja med att introducera Phaver 

Phaver är en decentraliserad share-to-earn social plattform där användare kan dela inlägg precis som på Twitter, men även lyfta upp inlägg de gillar genom att stakea tokens på inlägg. Phaver byggs på Lens Social Graph som skapades av teamet som även grundade Aave. Idéen med share-to-earn är att distribuera värdet från plattformens ägare till kreatörerna och användarna. Detta understöds av en hållbar tokenomic som inte bara baserar sig på att få in mer användare, utan istället av att öka kvalitén på inlägg. Allting vävs ihop av Soulbound tokens, Phaver tokens och Phaver DAO.

Tjena Tomi, vill du berätta lite om din bakgrund och hur du kom in i Web3 innan  vi hoppar in i Phaver? 

Absolut! Allting började 2016 när jag höll på att flytta över från Goldman Sachs till Venture Capital och kollade mycket på ekonomi från ett makroperspektiv och märkte att det trycktes en massa pengar. Jag lyssnade mycket på olika profiler inom Bitcoin och krypto som Chamath Palipathya och bollade mycket idéer med Yichen som grundade Tesseract. Den filosofiska idéen om att äga en digital tillgång på ett verifierat sätt var väldigt tilltalande.

Så du var ganska tidig i jämförelse med oss andra… hur träffade du din medgrundare Joonatan och hur uppkom idéen till Phaver?

Jag och Joonatan bodde i New York under samma tidsperiod när jag arbetade för Goldman och han för Smartly. Några år senare började vi snacka i det originala  metaversumet, aka Instagrams DM’s där Joonatan frågade mig ifall “det börjar räcka nu? :D” som svar på en story jag lade upp på en business resa till Pakistan. Då förstod jag att Joonatan också hade tänkt på att starta ett bolag.

Vi bestämde oss för att träffas i Finland under julen då vi båda var hemma. Vi hämtade några idéer var och började brainstorma. Phaver föddes av en kombination idéer om social commerce, finans och blockkedjeteknik.

Jag hade arbetat inom investment banking, investering och på management teamet för en konsument fokuserad  app medan Joonatan hade jobbat på Google och sedan Smartly, där han såg en tillväxt från 5 personer till 400. Det var sannerligen en bra match för detta projekt.

Wow, verkligen en passande kombination! Vad har Phaver  på gång  inom NFT:er just nu?

Vi har ganska mycket roliga nyheter på kommande inom NFT-spacet. Vi bygger för tillfället special-topics för holders av specifika bluechip NFT:er, vilket innebär att du endast kan posta i dessa topics om du äger en NFT av kollektionen. Vi arbetar också på en Soulbound-Token (SBT) som vi kommer använda för att identifiera användare inom Lensfrens ansökningarna. Man kan även modifiera dessa SBT:s i framtiden för att ge tillgång till nya topics eller uppdatera status etc. Inom snar framtid kommer också vår egen token att gå live.

En hel del på kommande! Kan du berätta lite mer om er token och hur tokenomicsen kommer fungera?

Hela vår tokenomic revolverar runt användare som bygger värde på social media. Vi vill flytta ifrån mer användare = högre token pris modellen som du ser bland de flesta Play-to-Earn projekt. 

Vi bygger vår token runt samma business modeller som du kan se i traditionell social media, t.ex. om du vill boosta en post eller blockera annonser så betalar du i tokens. Om du skapar token gated aktiviteter för dina följare, betalar de i tokens. Om du vill tjäna tokens så modererar, kurerar och delar du inlägg, och blir på så vis en aktiv användare av  Phaver. Reddit har massor av aktiva mods, men de tjänar ingenting utom Reddits egna Karma Points på sitt arbete. Vi vill skapa incitament för högkvalitets content genom att belöna inlägg med mycket reaktioner. Vi belönar även tidiga stakers på de inläggen. Vi vill i princip förflytta oss från uppmärksamhets fokuserat material till högkvalitets-material.

Och på lång sikt… 

…vill vi bli den största Web3 social plattformen och skapa möjligheten för våra användare att på riktigt äga sin egen data via Lens Social Graph. Vi vill onboarda en väldigt stor grupp människor till Web3.

En väldigt ambitiös vision, det gillar vi! Hur borde man gå med i Phaver?

För tillfället är vi fortfarande på invite-only beta testing, du kan få tillgång via vår Telegram eller Discord (koden finns även på Norn Discord). I våran Discord hittar du en guide som stegvis tar dig genom hur du kommer in i Phaver och claimar din Lens profil!

Tack så mycket Tomi! Vi ser verkligen fram emot att se hur Phaver utvecklas.

Join Discord

Join Telegram

Follow on Twitter