Guider

Ethereum NFT:er och hur du köper dem

Att navigera Web3 och NFT:er är inte lätt. I denna guide kommer vi ta hjälpa dig genom processen av att installera MetaMask och köpa din första NFT på nätverket och blockkedjan Ethereum
Ethereum NFT:er och hur du köper dem
Du läser:  
Ethereum NFT:er och hur du köper dem

Hur du köper din första NFT på Ethereum nätverket

Vad är en NFT?

NFT står för “non-fungible token” och är en unik digital tillgång vars ägarskap spåras på blockkedjan.

Under 2021 uppnådde NFT marknaden 40 miljarder dollar, med flera kändisar och stora varumärken som involverat sig genom att köpa upp eller lansera egna NFTs. däribland Snoop Dogg, Louis Vuittons. Gucci för att bara nämna några få.

CryptoPunks, Bored Ape Yacht Club och Pudgy Penguins är några av de största projekten som drivit den otroliga tillväxten för NFT:er. Dessa NFT projekt använder sig av den så kallade “ERC-721” token-standarden som finns på blockkedjan Ethereum. OpenSea är den överlägset största NFT marknadsplatsen på Ethereum med över 95% av handelsvolymen på alla Ethereum baserade NFTs.

Att köpa en NFT på en av de stora marknadsplatserna kan faktiskt vara lika simpelt som vilket onlineköp som helst. Flera av de största NFT-marknadsplatserna som OpenSea, Rarible och Nifty Gateway accepterar nämligen både kredit- och betalkort som betalningsalternativ. Om du vill djupdyka in i NFT-världen på riktigt behöver du dock ta två extra steg för att få den bästa möjliga upplevelsen; nämligen att 1. skapa ett konto på en kryptobörs och 2. skapa en kryptoplånbok.

I denna guide kommer du stegvis lära dig hur du med denna metod köper din första Ethereum NFT:

 • Steg 1: Köp kryptovalutan “ETH” på en väletablerad kryptobörs, som t.ex. Coinbase, Binance eller FTX
 • Steg 2: Skapa din egna Metamask krypto-plånbok
 • Steg 3: Skicka dina ETH från din kryptobörs till din krypto-plånbok
 • Steg 4: Anslut och synkronisera din kryptoplånbok med en NFT marknadsplats, t.ex. Opensea
 • Steg 5: Köp en NFT på marknadsplatsen

Steg 1: Köp kryptovalutan ETH

För att ta klivet in i NFT-universumet behöver du först bekanta dig med ett av de stora nätverken som stödjer NFT:er och förvärva lite av dess kryptovaluta för att kunna köpa och sälja NFT:er. Det idag mest välkända och utbredda nätverket som stödjer NFT:er är idag Ethereum nätverket. Märk väl att Ethereum nätverket dels består av en blockkedja; en slags decentraliserad dator och databas där de faktiska NFT:erna och informationen om vem som äger dem lagras (se vår guide: “vad är en blockkedja?”) och en kryptovaluta som är den ekonomiska motorn i nätverket. Ethereums blockkedja kallas kort och gott för “Ethereum”, medan dess kryptovaluta benämns som “Ether” och förkortas “ETH”. För att göra transaktioner och interagera med blockkedjan Ethereum, som att exempelvis köpa en NFT, behöver du därför införskaffa dig ETH.

Så exakt hur införskaffar du kryptovaluta? Att köpa ETH och de flesta andra kryptovalutor görs enklast genom att skapa ett konto på en väletablerad kryptobörs som exempelvis Safello, Coinbase eller Binance som har stöd för kredit- och betalkort. För detta syfte kan du tänka på dessa kryptobörser som valutaväxlingstjänster för Web3 (se vår guide: Intro till Web3). Skapa helt enkelt ett konto på en av kryptobörserna och följ sedan instruktionerna för att köpa krypto, i detta fall Ethereum nätverkets ETH. Du väljer själv hur mycket ETH du vill handla, men kom ihåg: spendera aldrig mer än du är villig att förlora.

Steg 2: Skapa din egna krypto plånbok

Ditt nästa steg är att skapa en kryptoplånbok. Det finns många olika sorters kryptoplånböcker att välja mellan, inklusive hårdvarulösningar för att lagra dina digitala tillgångar offline. Det sistnämnda är det säkraste alternativet, men de flesta börjar ändå med en digital plånbokslösning med onlinelagring; en så kallad “hot wallet”. Den mest populära hot wallet plånboken på Ethereum nätverket är idag MetaMask. MetaMask installeras antingen som ett tillägg i din webbläsare eller på telefonen men fungerar bäst och är säkrast att använda med Google Chrome eller Brave Browser. Ifall du vill se vår lista på de vilka Ethereum plånböcker vi gillar kolla in denna artikel. Nedan följer instruktioner för hur du använder MetaMask:

Besök MetaMasks webbsida och följ instruktionerna för att ladda ner och installera plånboken, antingen i din webbläsare på datorn, eller på mobilen. Obs: Av säkerhetsskäl rekommenderas generellt att endast använda MetaMask i webbläsaren på datorn. Vi rekommenderar även att använda en hårdvaruplånbok för större summor (Mer om det i en senare artikel).

Klicka på MetaMask logotypen (en orange räv) när den dyker upp på din webbläsare, och skapa ditt lösenord.

 • Utöver ditt lösenord tilldelas du nu en så kallad “Secret Recovery Phrase”, även kallad “Seed Phrase”. Denna Seed Phrase är en fras bestående av 12 ord, och är som namnet antyder, “fröet” till din plånbok. Din Seed Phrase ger nämligen vem som helst access till att återskapa nyckeln till din plånbok, och kan användas för att återskapa din plånbok om du exempelvis glömmer bort ditt lösenord eller vill installera Metamask som mobilapp eller på en annan dator. Därför bör du spara den på en mycket säker plats. Generellt rekommenderas att inte skriva ut en Seed Phrase i klartext i någon form av digitalt program som exempelvis “anteckningar” eller email, då detta relativt enkelt kan hackas eller råka spridas. Istället rekommenderas att använda en fysiskt medium, som t.ex. en bit papper som förvaras på en säker plats där bara du vet om att den finns. 

Nu är du klar!

När du väl har installerat MetaMask kan du använda den för att koppla upp dig till majoriteten av de största NFT marknadsplatserna och kryptotjänsterna samt förvara och hantera både NFT:er och kryptovalutor som ETH.

Eftersom krypto och NFT marknaden ännu är relativt ung finns det en hel del bedrägeri där ute. Dessa attacker och scams kan vara så pass utstuderade och väl genomförda att även framgångsrika och erfarna NFT samlare faller offer för dem. Var därför extra varsam med din kryptoplånbok och uppge aldrig ditt lösenord eller seed phrase åt någon, även om de uppger sig vara “officiell support” eller dylikt. Ett seriöst krypto- eller NFT-företag skulle aldrig fråga dig om dessa uppgifter!

Steg 3: Skicka Ethereum till din krypto plånbok

Om du har följt stegen ovan framgångsrikt har du nu en MetaMask plånbok installerad i din webbläsare. Det sista steget som återstår innan du kan börja handla NFT:er är att ansluta din MetaMask kryptoplånbok till din valda marknadsplats och skicka dina ETH från din kryptobörs till din MetaMask. Sedan är det bara att dra igång! Obs: Det är även möjligt att köpa kryptovalutan ETH direkt via MetaMask, men vi rekommenderar inte denna metod eftersom det är mycket dyrare jämfört med att handla på en kryptobörs som exempelvis Binance.

Nedan följer stegen för att ansluta din MetaMask kryptoplånbok till din valda kryptobörs:

 1. Logga in på din kryptobörs. Leta sedan fram menyalternativet “Send” eller “Withdraw”. Detta tar dig till en sida där du kan flytta tillgångar till andra plånböcker, som i detta fall din externa MetaMask kryptoplånbok.
 2. Ange mängden ETH du vill skicka och ange sedan din Metamask Ethereum address i det angivna fältet. Denna adress kan du kopiera och klistra in direkt från din MetaMask plånbok (dubbelkolla gärna att adressen stämmer, plånboksadressen börjar alltid med 0x).
 1. Ange sedan den blockkedja du skall utföra transaktionen på. Se till att välja rätt blockkedja, i detta fall “Ethereum” / “ERC”. När du valt blockkedja ser du den så kallade “gas feen” vilket i korthet är avgiften för att omsätta en transaktion på blockkedjan.
 2. Sedan är du redo att klicka på “skicka”. Här kan du behöva godkänna transaktionen. Vilket lösenord, kod eller annan verifieringsmetod som används för att godkänna transaktioner på just din kryptobörs kan variera mellan de olika aktörerna men ofta ges tydliga instruktioner direkt i plattformen. Ibland behövs inget lösenord eller kod alls.

OBS: vissa kryptobörser som exempelvis Coinbase och Binance har egna NFT marknadsplatser. Om de NFT:er du söker finns på kryptobörsens egen NFT marknadsplats är det därför inte ett måste att använda sig av exempelvis MetaMask, men som tidigare nämnt rekommenderar vi att ändå skapa en egen fristående kryptoplånbok för att inte vara begränsad till deras utbud.

Steg 4: Anslut din plånbok till en NFT marknadsplats

NFT:er handlas på NFT marknadsplatser. OpenSea är den överlägset största marknadsplatsen för Ethereum NFT:er och att skapa ett konto är gjort med endast ett fåtal klick. Såhär gör du:

Navigera till OpenSea.io. I det övre högra hörnet ser du en “plånboks-ikon”. Genom att klicka på den visas en lista med krypto-plånböcker som stöds av marknadsplatsen. Välj MetaMask. När du valt MetaMask visas alternativet “anslut med MetaMask”. Klicka på “next” så kommer din OpenSea profil skapas automatiskt. Tills dess att du redigerat din profil och lagt till en bild och ett användarnamn kommer din profil stå under “unnamed” och endast innehålla din Ethereum adress. För den som vill finns möjligheten att lägga till mer information på din profil, men då OpenSea är en marknadsplats så finns det inga krav på att ange mer information om du som många andra vill samla på NFT:er anonymt.

Steg 5: Köp en NFT på OpenSea

Krypto och Web3 är inte känt för att ha användarvänliga plattformar och appar men OpenSea är ett undantag. Webbsidan är väldigt intuitiv och känns i stort sett som vilken e-handels webbsida som helst. Den enda nackdelen är att deras kundservice är mycket begränsad. Som tur är det inte sannolikt att du kommer att behöva den.

Efter du bestämt dig för vilken NFT du vill köpa finns det tre olika sätt att gå till väga:

 1. Direktköp
 2. Lägg ett bud
 3. Delta i en auktion
Direktköp

Direktköp innebär att du köper NFT:er som är listade av sina ägare till ett fast pris som i fallet OpenSea oftast anges i kryptovalutan ETH. För att köpa en NFT behöver du endast klicka på “köp nu” och följa stegen efter det. Obs: När du köper NFT:er till ett fast pris behöver du betala en så kallad “gas fee” för att transaktionen skall genomföras på blockkedjan. Transaktionsavgifterna på Ethereum är inte fasta utan varierar med nätverkets belastning vilket kan göra det en smula förvirrande i början. MetaMask föreslår automatisk en summa baserat på nätverkets dåvarande status så du behöver inte räkna ut transaktionsavgifter själv. Försäkra dig om att du har tillräckligt med ETH i din plånbok för att både täcka in kostnaden av den NFT du vill köpa och den transaktionsavgift i form av “gas fee” som krävs för att genomföra transaktionen.

Lägg ett bud

Ifall du vill pruta så kan du istället lägga in ett bud på den NFT du vill köpa. Ifall du lägger ett bud och säljaren godkänner budet så betalar hen automatiskt “gas feen” d.v.s. Transaktionsavgiften. Notera att detta endast är möjligt med WETH, så du måste navigera till en decentraliserad exchange som Uniswap för att konvertera ETH till WETH ifall du vill lägga bud.

Delta i en auktion

Vissa säljare lägger upp sina NFTer för auktion istället för att be om ett fast pris. Här är ditt enda alternativ att lägga in ett bud för ett pris du tycker är rättvist. Notera dock att ditt bud måste vara minst 5% högre än tidigare bud. Det högsta budet vinner auktionen så länge det når upp till denna minimisumma.

Obs: Det finns även NFT ägare som inte listar sina NFT:er till salu men användare har ändå alltid möjligheten att lägga ett bud på dem.

Sådärja! Om du följt stegen ovan med framgång så vill vi gratulera dig till din första NFT. Du kan nu klicka på det övre högra hörnet för att se dina NFT köp. Kom ihåg: Till skillnad från den traditionella finansvärlden är krypto extremt transparent. Du kan visserligen välja att gömma dina NFT:er på din OpenSea profil, men du kan aldrig gömma dem från din Ethereum adress då Ethereum blockkedjan är publik. Du har nu tagit ett första men viktigt steg in i Web3, och det gläder oss att ha dig med på tåget mot ett mer decentraliserat och rättvist internet.

Några av våra guider vi rekommenderar: