Guider

Ethereum plånbok 2022 — vilken skall jag välja?

Om du försökt köpa NFT:er har du säkert märkt att du behöver en plånbok på 99% av marknadsplatserna. I denna artikel kommer vi ge dig en kort lista på Ethereum plånböcker för att förvara, skicka och ta emot krypto och NFT:er på nätverket Ethereum.
Ethereum plånbok 2022 — vilken skall jag välja?
Du läser:  
Ethereum plånbok 2022 — vilken skall jag välja?

Vilken Ethereum plånbok skall jag välja?

En plånbok/wallet är nödvändigt för att du ska kunna handla NFT:er och bevara dem på ett säkert sätt. Att välja vilken plånbok man skall använda är inte helt entydigt, men oroa dig inte, det hjälper vi dig med.

Vi anser att de främsta kriterierna för en bra kryoptoplånbok är följande:

  • Kontroll över dina privata nycklar
  • Möjlighet att hantera både krypto och NFT:er
  • Hög användarvänlighet
  • Kompatibilitet med olika webbläsare

Om din plånbok inte har ovan egenskaper är dina tokens utsatta. Men oroa dig inte, alla plånböcker nedan tickar boxarna ovan så det är bara att välja den som passar dig bäst. Om du ännu inte köpt någon ETH kan du kolla in vår guide av rekommenderade kryptobörser 2022 här.

Det finns många olika sorters kryptoplånböcker att välja mellan, inklusive hårdvarulösningar för att lagra dina digitala tillgångar offline. Det sistnämnda är det säkraste alternativet, men de flesta börjar ändå med en digital plånbokslösning med offlinelagring; en så kallad “hot wallet”. En hot-wallet plånbok innebär att du och endast du har tillgång till innehållet i kryptoplånbok. Hade du istället köpt NFTer direkt via en kryptobörs hade de hanterat dina privatnycklar och tillgången till din plånbok. Även om denna börs är betrodd skulle detta innebära en viss säkerhetsrisk då börserna är måltavlor för hackerattacker. Värt att nämna är att det finns ett egenvärde i att lära sig hur man på ett säkert sätt hanterar sina kryptotillgångar på egen hand för att inte vara beroende av en viss centraliserad börs, tjänst eller plattform.

Den mest populära hot wallet plånboken på Ethereum nätverket är idag MetaMask. MetaMask installeras antingen som ett tillägg i din webbläsare eller på telefonen men fungerar bäst och är säkrast att använda med Google Chrome eller Brave Browser. Nedan följer instruktioner för hur du använder Metamask:

MetaMask

Man kan inte skriva en lista över de bästa Ethereum plånböckerna utan att nämna den mest populära och använda MetaMask. Plånboken representerad av den ikoniska räven fungerar som ett browser tillägg som ger dig tillgång till Ethereum nätverket. Genom MetaMask kan du bevara och skicka Ethereum, samt interagera med applikationer och smarta kontrakt på Ethereum nätverket. MetaMask stöder också Binance Smart Chain, Polygon, Avalanche, Optimism, KCC samt fler testnätverk. MetaMask har inte kontroll över något av din personliga information eller data, utan allting hålls krypterat i din browser. Detta betyder att ifall du tappar tillgång till din MetaMask, och måste komma in igen, är enda sättet att göra det med din hemliga återställnings fras. Bevara den säkert, vi har personligen tappat återställnings fraser, och det är inte kul!

Coinbase Wallet

Coinbase Wallet startades år 2018 av kryptobörsen Coinbase. Plånboken har exploderat i popularitet p.g.a. användarvänligheten, och ifall du redan använder Coinbase fungerar denna plånbok som en dröm. Plånboken stöder transaktioner med flera olika kryptovalutor men är dessvärre inte opensource, utan ägs av Coinbase. Även om Coinbase genom historien har fallit offer för diverse hacks så har plånbokens kod aldrig varit sårbar. På det kan man tillägga att Coinbase har väldigt hög säkerhet på sin handelsplattform, och till och med har försäkring mot större hacks. 

Ifall du vill prova Coinbase Wallet kan du installera den här!

MyEtherWallet

MyEtherWallet är en lite mer teknisk och mindre populär plånbok än MetaMask och Coinbase Wallet, men är inte sämre för det. MyEtherWallet är opensource och till glädje för de mer tekniskt orienterade läsarna kan du både interagera med och skriva smarta kontrakt via plånboken. MyEtherWallet hackades i 2018. I hacken skickades användare till en phishing sida där de skulle ge upp sin återställnings fras. Sedan dess har plånboken dock hållits säker, det viktiga här är att ALDRIG ge upp din hemliga återställnings fras till någon. MetaMask eller MyEtherWallet kommer aldrig fråga efter den frasen, så keep it to yourself, ALWAYS! MyEtherWallet innehåller både en BTC/ETH swap funktion och en ETH/FIAT swap funktion, där du kan konvertera din ETH till euro eller chf.

Att nämna om alla plånböcker ovan är att de alla är kompatibla med en hårdvaruplånbok. För att öka säkerheten rekommenderar vi att du skaffar dig en, t.ex. Ledger eller Trezor för att försäkra att din krypto hålls säker! Ifall du vill läsa mer om att köpa krypto eller NFT:er, kolla in dessa artiklar: