Guider

Hur du installerar och använder MetaMask - den kompletta guiden

Ifall du läst på om Web3, NFT:er och krypto har du säkert hört talas om plånböcker eller wallets. För att kunna interagera med blockkedjan behöver du en egen kryptoplånbok. MetaMask är den mest använda Ethereum plånboken och i denna guide skall vi ta dig från nybörjare till MetaMask-mästare!
Hur du installerar och använder MetaMask - den kompletta guiden
Du läser:  
Hur du installerar och använder MetaMask - den kompletta guiden

Ett snabbt intro - vad är MetaMask?

MetaMask är en mjukvaruplånbok och den mest använda plånboken på Ethereum nätverket men stöder även ett antal andra blockkedjor, t.ex. Polygon, Avalanche och Binance Chain. Genom MetaMask kan du handla och bevara krypto på blockkedjan samt interagera med smarta kontrakt och Dappar. MetaMask fungerar som ett browsertillägg och stödjes av Chrome, Firefox, Brave och Edge. MetaMask finns även som mobilapp på både IOS och Android.

MetaMask har två huvudfunktioner:

  1. Bevaring av dina private keys (privata nycklar)

Det ironiska med kryptoplånböcker är att de egentligen inte är plånböcker för kryptovaluta utan förvaring av nycklar som tillåter dig förvara kryptovaluta. Abstrakt och komplicerat, jag vet… men det viktiga här är att komma ihåg att din MetaMask inte förvarar krypto utan den förvarar dina nycklar som ger dig tillgång till din krypto! Din public key (publika nyckel) är ditt plånboksnummer som på Ethereumnätverket alltid börjar med 0x. Detta nummer kan du se som ditt bankgironummer. I MetaMask finns även din privata nyckel, om din publika nyckel är ditt bankgironummer är din privata nyckel PIN-koden till ditt konto. Det är egentligen med denna nyckel du signerar transaktioner och skickar krypto. Vi vet att allt detta låter överväldigande, men oroa dig inte, MetaMask har gjort användarupplevlsen väldigt enkel i jämförelse till hur det låter. I denna guide kommer vi stegvis ta dig genom hela processen.

  1. Interagera med blockkedje-baserade applikationer

Genom att ansluta din MetaMask till blockkedje-baserade applikationer kan du använda din kryptovaluta och NFT:er i spel, på börser osv. Detta är också portalen in till Decentraliserad Finans med protokoll som t.ex. Compound, Aave och Uniswap.

Hur installerar jag MetaMask?

Det första steget är att gå till www.metamask.io och ladda ner webbläsartillägget. I denna guide kommer vi göra alla steg i Google Chrome, men som sagt stödjes MetaMask även av Brave, Firefox och Edge.

När du klickar på “Download” knappen kommer du tas till Google Chrome tilläggen, du lägger sedan till MetaMask som demonstrerat nedan:

När du lagt till MetaMask är det bara att köra igång.

 

Ifall detta är din första gång på MetaMask skall du välja “Skapa ny plånbok” på de två alternativen nedan. Ifall du redan har en plånbok och vill importera den med hjälp av din seed phrase kan du göra det på “Importera plånbok”.

Som på de flesta tjänster är det sedan dags att skapa ett lösenord. Välj något säkert som du helst inte använder på någon annan plattform!

 

Efter att  du skapat ditt lösenord får du chansen att kolla på en 1.5 minuter lång introduktionsvideo till hur du hanterar din MetaMask på ett säkert sätt. Ifall detta är din första gång så rekommenderar vi att du tittar på videon.

Nu kommer det viktiga: din “secret recover phrase” (hemliga backup-fras) eller “seed phrase”. Med hjälp av dessa hemliga slumpmässigt genererade ord kan du återskapa din wallet på en ny dator eller mobil eller ifall du glömt ditt lösenord. Denna fras rekommenderar vi att du sparar någonstans offline, helst på några olika platser så att du inte riskerar att tappa bort den. Om du vill läsa mer om säkerhet, kolla in vår artikel här!

När du skrivit ner din hemliga backup-fras på ett säkert ställe kommer MetaMask be dig bekräfta frasen genom att välja rätt ord.

Bra jobbat, installeringen är nu klar och det är dags att börja göra grejer med hjälp av MetaMask! När du öppnar tillägget i din webbläsare ser den ut på följande sätt.

För att deponera krypto in till din MetaMask behöver du först köpa krypto på en centraliserad kryptobörs, t.ex. Safello. Där kan du göra ett uttag till din MetaMask. Då måste du lägga in din Ethereum adress i adressfältet på uttagningen. Adressen är din publika nyckel som börjar med “0x” som du ser under “Account 1” på bilden ovan.

När du deponerat Ethereum på din MetaMask kan du även skicka krypto, vilket är väldigt lätt! Du klickar in dig på Ethereum och så möts du av följande meny där det bara är att klicka på “skicka”:

För att skicka Ethereum måste du veta vart du skall skicka den, du behöver alltså destinationens offentliga nyckel. Dubbelkolla alltid att du skickar till rätt adress! Transaktioner på en blockkedja går nämligen inte att återkalla.

När du klickar “nästa” ser du hur mycket transaktionen kommer kosta i gas fees (avgifter) samt hur mycket du håller på att skicka. När du bekräftar detta skickas transaktionen till blockkedjan!

Nu när du lärt dig skicka kryptovaluta med din MetaMask skall vi ännu gå genom hur du ansluter din MetaMask till olika Dappar för att interagera med dem. Nedan kollar vi på Uniswap vilket är den största decentraliserade kryptobörsen på Ethereum. Först klickar du på “Anslut plånbok” i högra övre hörnet.

Välj sedan “MetaMask”

Då kommer följande poppa upp i MetaMask. På plånboken nedan finns det flera olika konton inom en MetaMask, du kan välja vilket du vill ansluta. Ifall du använder plånboken du just installerade kommer du bara ha ett konto och behöver bara klicka på “Nästa”.

På den sista skärmen som du ser nedan listar MetaMask vad du tillåter Uniswap göra genom att ansluta. När du klickar “Anslut” här är du klar och kan börja använda Dappen! När du ansluter till Dappar är det viktigt att hålla koll på vad du tillåter dem göra. Ifall du tillåter dem skicka och ta emot krypto i din plånbok kan de nämligen stjäla alla dina tillgångar eller skicka in något du inte vill ha. Ifall du ansluter till mindre projekt ofta rekommenderar vi att du med jämna mellanrum går genom vilka Dappar du tillåtit i din MetaMask och tar bort sådana du inte längre använder.

Grattis! Du har nu lärt dig hur du installerar och använder MetaMask. Du kan officiellt kalla dig teknologist mer kompetent än 99.9% av människor. Vi vill påminna dig om att ändå skaffa en hårdvaruplånbok även om du har MetaMask. I Augusti hackades nämligen den största Solana plånboken Phantom, i Tweeten nedan får du en påminnelse för varför det är bra att sprida ut sina ägg i olika korgar!

Cred: @nftmorg på Twitter https://twitter.com/nftmorg/status/1554626714172628993

Rekommenderad läsning: