Guider

Hur fungerar Mirror.xyz? Ett publiceringsverktyg för Web3

Gillar du att skriva och undrar hur du kan finansiera ditt skrivande? Eller kanske vill du nå en ny, global och teknologi-fokuserad publik? I denna artikel går vi igenom en introduktion av Web3 plattformen Mirror.xyz och hur du kan börja använda Mirror i ditt skrivande.
Hur fungerar Mirror.xyz? Ett publiceringsverktyg för Web3
Du läser:  
Hur fungerar Mirror.xyz? Ett publiceringsverktyg för Web3

Vad är Mirror?

Mirror är ett blockkedje-baserat publiceringsverktyg samt medieplattform, likt Medium eller Substack, fast byggt på Web3 teknik. Detta innebär bland annat helt nya möjligheter att finansiera ditt skrivande. På Mirror äger du själv det du publicerar, i kontrast till Web2 plattformar där plattformen i praktiken äger och kontrollerar innehållet.

Det som gör Mirror så kraftfullt är att de sömlöst integrerat Web3 tekniker som NFTer och kryptovalutor direkt in i ett modernt och användarvänligt publiceringsverktyg, vilket gör det betydligt mer användarvänligt än många andra Web3 plattformar. Vem som helst kan logga in på Mirror med sin Ethereum plåbboksadress som användarnamn. Väl inloggad kan du  prenumerera på skribenter, läsa och samla på dig samt skriva och ge ut dina egna artiklar som NFT:er. Mirror har även byggt in funktioner som gör det mycket enkelt att skapa, driva och delta i krypto-baserade crowdfunding-kampanjer direkt i plattformen.

Hur fungerar Mirror egentligen?

Mirror är öppet för alla och vem som helst kan läsa publicerat material utan att skapa ett konto. Om du däremot vill börja skriva eller prenumerera på skribenter behöver du logga in med din Ethereum plånbok, t.ex. MetaMask. Nedan går vi igenom hur du får loggar in på plattformen och publicerar ett första inlägg.

Anslut din plånbok till Mirror

För att skriva och posta ett inlägg på Mirror behöver du först logga in med din Ethereum plånbok. Det gör du med att klicka på “visit dashboard” i övre högra hörnet som på bilden nedan:

Sedan klickar du på “connect wallet” och signerar transaktionen i din plånbok (den vanligaste plånboken på Ethereum nätverket är MetaMask):

Publicera en artikel

Väl inloggad med din plånbok är du redo att börja skriva och publicera inlägg. För att skapa ett nytt inlägg navigerar du till “Entries” på din dashboard och klickar sedan på “Create Entry”:

Grattis! Nu har du skapat din första Mirror artikel. Nedan följer en genomgång av hur du kan använda plattformens Web3 verktyg för att ta ditt skrivande till nästa nivå.

Genomgång av Mirrors Web3 verktyg

För att verkligen förstå hur Mirror fungerar behöver man titta på de Web3 verktyg som finns integrerade direkt i plattformen:

  • Entry Editions - “myntar” ditt artikel som en NFT
  • Crowdfunding - finansiera dina projekt med hjälp av ditt Web3 community
  • Splits - belöna dina collaborators eller donera till ett syfte
  • Media DAO’s - skapa och dela på värde tillsammans med andra kreatörer

Nedan går vi igenom verktygen var för sig och hur du använder dem.

Writing NFTs — skapa NFTer av dina artiklar

Den mest grundläggande Web3 verktyget som erbjuds på Mirror är att skapa eller “mynta” artiklar som så kallade “Writing NFTs”. Detta är helt enkelt ett sätt att omvandla dina Mirror artiklar till digitala tillgångar som lagras på blockkedjan Ethereum i formen av NFTs. NFT:erna i sig visas sedan upp som en visuella represenationer av dina artiklar, och inkluderar en omslagsbild samt metadata som exempelvis titel, beskrivning, författare, länk till artikeln mm.

Writing NFTs lagras på Optimism; ett så kallat “L2 nätverk” till Ethereum blockkedjan, vilket innebär att de är gratis att skapa och billiga för dina följare att samla in (ca 20 sek med dagens ETH pris) samt kommer att vara kompatibla med att visas upp igenom flera olika nya Mirror funktioner som “Samlingar” och “Leaderboards”. Mer om dessa funktioner längre ned i artikeln.

Entry Editions - mynta din artikel som en NFT

Nästa funktion kallas “Entry Editions” och möjliggör dig att mynta en artikel som en NFT, men nu i begränsad upplaga och med ett fast pris, vilket i princip innebär att artikeln blir ett samlarobjekt. Entry Editions är prissatta i olika nivåer för att låta engagerade supportrar få något värdefullt och unikt, samtidigt som övriga läsare kan samla något i mer tillgängliga prisklasser. Prissättningen och utbudet har tre nivåer:

  • Legendary - mynta 5 utgåvor av en artikel till priset 1 ETH styck
  • Rare - mynta 50 utgåvor av en artikel till priset 0.1 ETH styck
  • Common - mynta 500 utgåvor av en artikel till priset 0.01 ETH styck

Du kan även applicera royalties på dina Entry Editions, vilket innebär att du får provision varje gång NFT:n säljs igen efter första auktionen. Som vid alla former av NFT släpp är nyckeln till framgång ett engagerat community. Här kommer Mirrors nästa funktion; Web3 Subscription, väl till pass:

Nytt på Mirror - Web3 Subscriptions

I juli 2022 lanserade Mirror så kallade Web3 prenumerationer på sin platform. Detta betyder att du med din plånbok kan prenumerera på en skribent och efter det bli notifierad med mail varje gång skribenten publicerar nytt material.

För dig som skribent innebär detta att du får tillgång till listor med de plånboksadresser som följer dig. Detta i kontrast till exempelvis mailadresser, som löper större risk att bytas ut över tid och ofta är överfulla med annat innehåll. Detta gör det mycket enklare att engagera och hålla koll på ditt community i Web3, då användarprofiler i Web3 oftast är anonyma.

Genom Web3 subscriptions kan du även direkt i Mirror använda ett antal olika funktioner för att interagera med dina följare:

  • Airdrops — skicka ut NFTer till en lista med plånboksadresser
  • Allow-list — skapa en lista med särskilt utvalda plånboksadresser för att ta emot NFT släpp
  • Token-gated experiences — ge tillgång till upplevelser som endast är åtkomliga för användare som innehar dina NFTer

Genom att ha tillgång till dina följares plånboksadresser på ett ställe blir det även enklare för dig att analysera dina följares preferenser med hjälp av verktyg som exempelvis Dune för att bättre kunna skriva innehåll för just din målgrupp.

Vi tycker Web3 Subscriptions är intressant eftersom det tar klivet in till riktad marknadsföring i Web3, där kakor och personliga uppgifter annars hålls anonyma. Dock skall sägas att detta sker på ett något mer transparent sätt då användare i Web3 redan har publika plånboksadresser.

Crowdfunding kampanjer på Mirror

Utöver ovan funktioner har Mirror även integrerat en funktion som låter dig skapa och stötta Crowdfunding kampanjer direkt i plattformen. Traditionella crowdfunding kampanjer på plattformar som exempelvis Indiegogo eller Kickstarter erbjuder ofta fysiska föremål i gengäld för finansiering. Med Mirrors Crowdfunding funktion möjliggörs läsare istället att stötta projekt genom Etherum blockkedjans kryptovaluta ETH, i gengäld mot digitala tokens. Med tokens ges man i sin tur ett ägande i projektet om det går bra, likt att äga aktier i det.

I anslutning till crowdfunding funktionen i Mirror finns även “Patron Podium”; en slags leaderboard funktion där dina största fans kan tävla om positionerna som topp 3 supportrar. Likt en vanlig auktion finns det en timer som när den löper ut låser in platserna för de största supportrarna vid den tidpunkten. De som blir topp 3 supporters får en speciell NFT som belöning. Dessa NFT:er kan bli mycket värdefulla om ett projekt går bra.

Idag har totalt 11016 ETH investerats i projekt via Mirror’s crowdfunding platform. Detta motsvarar i skrivande stund ca 192.6 miljoner SEK med dagens (08/08/2022) ETH/SEK kurs på 17486 SEK per ETH.

Det idag största och mest framstående crowdfunding kampanjen som genomförts på Mirror skapades för att finansiera en feature film för skapandet av en dokumentär om nätverket Ethereum. Kampanjen drog in hela 1000 ETH på endast tre dagar.

Här finns instruktioner för hur du använder Mirrors crowdfunding funktion.

Splits - belöna dina collaborators eller bli belönad

Genom splits funktionen kan du lägga in flera plånboksadresser för att dela på intäkter, exempelvis om ni varit fler skribenter som bidraigt till en artikel. Du kan även lägga in plånboksadresser till t.ex. en välgörenhetsorganisation eller en DAO. På så sätt delas intäkterna automatiskt upp mellan er. Genom att utvidga ditt nätverk och hjälpa andra skribenter producera inlägg kan du på så vis tjäna passiv inkomst genom att bli tillagd via splits!

Media DAO’s - skapa och dela på värde tillsammans med andra kreatörer

Mirror’s Media DAO’s är nästa steg från Splits. Genom Media DAO’s funktionen samarbetar du på riktigt med andra kreatörer, genom att ekonomiskt binda er via ett Ethereum smart kontrakt. När du formar en Media DAO med någon annan kan ni tillsammans göra allting som du gör som individ på Mirror. Med en Media DAO kan du också lista flera skribenter som ”författare” av en artikel.

Här kan du läsa mer om Mirrors Media DAOs.

Vi hoppas denna guide har hjälpt dig greppa hur Mirror fungerar samt hur du kan börja skriva och finansiera dina projekt med hjälp av Mirror. Vi vill lämna er med några av våra favorit artiklar på Mirror som kan hjälpa dig förstå Web3 ännu bättre: