Guider

Hur säljer jag min konst som en NFT?

Det är klart att du ska sälja din konst som en NFT. Vi guidar dig steg-för-steg om hur du laddar upp, lagrar och säljer din konst på blockkedjan. Låter det komplicerat? Oroa dig inte, det är faktiskt ganska enkelt!
Hur säljer jag min konst som en NFT?
Du läser:  
Hur säljer jag min konst som en NFT?

I denna artikel går vi genom:

 • Skapa en digital plånbok
 • Välj en marknadsplats
 • Köp krypto
 • Anslut din plånbok till NFT Marknadsplats
 • Ladda upp konstverket
 • Välj mellan Auktion eller Fast pris

1. Skapa en digital plånbok

Om du inte redan har en digital plånbok så är ditt första steg att skapa en.

Vi rekommenderar att du använder en digital plånbok som är kompatibel med ethereum blockkedjan, då ethereum är den valuta som är mest använd för NFT-handel. Ifall det är första gången du säljer en NFT så förstår vi att sådana saker kan vara svåra att ha koll på - men oroa dig inte, vi har listat några digitala plånböcker som du kan installer med några klick.

För den mindre erfarna NFT-artisten: Installera och använd mjukvaruplånboken Metamask.

 1. Gå till Metamask.io (använd Google Chrome)
 2. Tryck på "Ladda ner" och lägg till i Chrome som tillägg
 3. Följ instruktionerna från Metamask
 4. Din plånbok är konfigurerad!

För mer erfarna NFT-artister så rekommenderar vi att skapa en hårdvaruplånbok med Ledger.

Ps. Om du är sugen på att införskaffa en Ledger, håll ögonen öppna, med en gnutta tur kanske det blir just din julklapp!

Tips: Du kan även sälja din konst med annan valuta än ethereum. Dock ökar dina chanser för försäljning om du använder ethereum eftersom att den är den mest använda valutan.

Obs: Att sätta upp en plånbok genom en börs kan medföra flertalet risker, vilket vi sett i samband med exempelvis FTX-kollapsen. Därför rekommenderar vi istället att du skapar en mjukvaruplånbok eller hårdvaruplånbok.

2. Välj en marknadsplats

Om det här är första gången du säljer en NFT kan det vara knepigt att välja rätt marknadsplats. Men att välja rätt kommer att öka dina chanser till en lyckad försäljning. Så hur väljer du rätt marknadsplats för att sälja just dina NFT:er?

Vi rekommenderar OpenSea, Rarible eller SuperRare. Dessa marknadsplatser erbjuder avancerad support samt flertalet resurser som kan hjälpa dig att ta din konst till nya höjder!

Varför OpenSea?

OpenSea är den största och mest etablerade marknadsplatsen för NFT:er på Ethereum blockkedjan. Marknaden erbjuder ett brett utbud av NFT-kategorier, från samlarföremål till konst, domännamn samt virtuellt land.

 • Enkel att använda med snabb installation
 • Icke-exklusiv, vilket innebär att du kan skapa din egen NFT och börja direkt.
 • Erbjuder flera olika prissättnings alternativ, bl.a. fast pris eller auktion

Varför Rarible?

Rarible kan du sälja konst som enstaka föremål eller som en del av en samling. I likhet med OpenSea erbjuder Rarible också ett brett sortiment NFT-kategorier.

 • Erbjuder exklusivt utvalda samlingar
 • Öppen plattform
 • När en NFT väl har listats till Rarible, läggs den automatiskt till i OpenSea
 • Stöds av Ethereum, Flow och Tezos blockkedjorna

      +/- Transaktionsavgiften uppgår till 5% och delas, som standard lika, mellan säljaren och

            köparen. Om säljaren dock vill göra NFT:n mer attraktiv kan den istället

välja alternativet att själv stå för de totala 5%.

Varför SuperRare?

SuperRare, som namnet antyder, är exklusivt värd för specifikt utvalda konstverk. Det är en kurerad plattform och för att sälja din konst där måste din konst bli utvald.

 • Huvudfokus på kvalitativa NFT:er i singelutgåvor

      +/- Endast 1% av alla sökande artister godkänns

 • Provisionsavgift på 15 % av varje försäljning

Glöm inte att de olika marknadsplatserna är förknippade med olika avgifter, där vissa marknadsplatser är dyrare för att lista sina NFT:er än andra.

Läs Mer: Utöver de marknadsplatserna nämnda ovan så finns det flertalet andra marknadsplatser att välja mellan. Låt vår guide "De Största NFT Marknadsplatserna 2022" hjälpa dig. Läs den på ditt språk här: NFT.se | NFT.no | NFT.dk | NFT.fi.

Tips: Oavsett vilken marknadsplats du väljer, kom ihåg att kontrollera vilken kryptovaluta de stöder och om den är kompatibel med ditt val av valuta (som Ethereum). 

 1. Köp krypto

Att lista din NFT på en marknadsplats är inte gratis och du som artist måste betala eventuella korrelerade avgifter. Sådana avgifter kommer att betalas i den valuta som stöds av marknadsplatsen.

Till exempel, om du skapar din NFT på OpenSea, kommer kryptovalutan som stöds att vara Ethereum. För notering av din NFT hos OpenSea kommer en avgift att dras av som sedan måste betalas i Ethereum. Därför måste du investera i lite Ethereum, för att täcka avgifterna, innan du kan börja sälja din egen konst.

Köp krypto genom att följa dessa steg:

 1. Skapa ett konto på en centraliserad kryptobörs (CEX), till exempel Safello eller Coinmotion.
 2. Skicka din krypto från CEX till din MetaMask-plånbok
 3. Klart, visst var det enkelt?

4. Koppla din plånbok till NFT Marknadsplats

Du är nu redo att koppla din egen plånbok till den valda marknadsplatsen. Detta gör du med bara några få klick, se hur du ansluter din MetaMask-plånbok till OpenSea nedan:

Klicka på plånboksikonen i högra övre hörnet för att koppla din MetaMask

5. Ladda upp filen (konstverket)

I detta skede bör du ha installerat din digitala plånbok, laddat den med krypto och kopplat den till en marknad. Nu är det dags att ladda upp din konst och ta dig ännu ett steg närmare en verklig försäljning. Processen är enkel och fungerar mer eller mindre på samma sätt på alla marknadsplatser. Men eftersom OpenSea är känt för att ha en av de enklaste processerna kommer vi att använda detta som ett exempel:

 1. Klicka på fliken "Skapa"
 2. Det tar dig till "Skapa nytt objekt"
 3. Fyll i den nödvändiga informationen

 1. Klicka på "Ladda upp"

Tips: Flera plattformar möjliggör får artisten att tjäna royalties från varje framtida försäljning av NFT:n. Royalty kan variera från 0%, men inte överstiga 10%.

Obs: Beroende på nätverk och kryptovaluta du har valt att använda så kan du komma att behöva betala s.k. gas avgifter. Du kan också behöva betala en så kallad "miniting fee", en avgift för att skapa NFT:n på just den plattformen. Sådana avgifter fluktuerar beroende på kryptovalutans värde.

6. Välj mellan fast eller auktionspris

Du har nu nått det sista steget i den här guiden och det är dags att välja hur du ska prissätta din NFT. Du kommer att få två alternativ; 1; auktion, eller 2; fast pris med först till kvarn.

För- och nackdelar med fast pris

Att använda ett fast pris möjliggör en omedelbar och förutsägbar försäljning. Kom ihåg att prissätta din NFT efter dess exklusivitet och att sätta ett pris som täcker dina kostnader.

För- och nackdelar med auktionspris

Ett auktionspris låter dig sätta ett lägsta pris som du är villig att sälja din NFT för. Intressenter kommer då att buda mot varandra, vilket förhoppningsvis skjuter priset i taket. Om reserveringsspriset inte uppfylls i auktionen så är det upp till artisten att godkänna eller avböja det erbjudna priset.

Auktioner genererar generellt mindre förutsägbar avkastning. Vissa NFT:er kan säljas till ett högre pris än om de skulle ha noterats med ett fast pris, och andra till ett lägre pris. Detta kan vara en framgångsrik strategi för vissa NFT:er, men oerhört svårt för andra.

Tips: Vi rekommenderar att du provar båda alternativen för olika NFT:er för att se vilket alternativ du som artist föredrar och drar mest nytta av. Kom ihåg att marknaden blir allt mer konkurrenskraftig och att du måste motivera ett högre floorprice med unik konst eller förmåner, kanske till och med båda.

Grattis, du är officiellt en NFT-artist och kan skapa konst som varar i all evighet!