Stories

Hur Sam Bankman-Fried och FTX sänkte kryptomarknaden

Den senaste veckan har kanske varit den mest volatila veckan inom krypto under 2022. Vem är Sam Bankman-Fried och hur lyckades han sänka marknaden med FTX?
Hur Sam Bankman-Fried och FTX sänkte kryptomarknaden
Du läser:  
Hur Sam Bankman-Fried och FTX sänkte kryptomarknaden

Vem är kryptos f.d. guldgosse Sam Bankman-Fried?

Sam Bankman-Fried, känd som Bankman-Fried eller SBF, är en före detta kvantitativ handlare och grundaren av kryptobörsen FTX samt hedgefonden Alameda Research. I denna artikel skall vi gå genom Bankman-Frieds bakgrund samt historien bakom hans bolag Alameda Research och FTX och kopplingen mellan dem.

Om du vill få senaste nytt om vad som händer med FTX och kryptokraschen just nu, läs vidare.

Vid 29 års åldern har Bankman-Fried en förmögenhet på $16 miljarder dollar och är VD på världens fjärde största kryptobörs FTX samt grundare till en hedgefonden Alameda Research som förvaltar miljarder. Hur hamnade han där?

Bankman-Fried blev klar med sin examen i fysik på Massachusetts Institute of Technology (MIT) år 2014 och började därpå arbeta som en kvantitativ handlare på den berömda fonden Jane Street Capital. Efter tre år på Jane Street grundade Bankman-Fried Alameda Research, en krypto-fokuserad hedgefond.

Alameda Research hade en väldigt bra början och de blev snabbt kända för sin arbitragehandel. Specifikt handlade det om Bitcoin premiet i Japan och Sydkorea, det s.k. “kimchi-premiet” som syftar på att köpa Bitcoin i USA och sälja det dyrare i Sydkorea. Skillnaden i pris mellan marknaderna möjliggjorde en arbitrage möjlighet som man utnyttjade.

Två år efter att ha grundat Alameda Research grundade Bankman-Fried sin egna kryptobörs FTX som specialiserade sig på terminskontrakts handel. Tidigt 2022 värderades FTX till $32 miljarder dollar när de tog in $400 miljoner dollar av riskkapitalbolag som Sequoia Capital, Paradigm och SoftBank.

Hur hänger Alameda Research och FTX ihop?

Alamedas och FTX:s förhållande är egentligen vad som skapade komplikationerna vi nu lider av. Före vi djupdyker i hur de båda hänger ihop skall vi ta en djupare titt på vad de båda bolagen gör.

Vad är Alameda Research?

Alameda Research är en hedgefond som fokuserar på kvantitativ trading och market making inom kryptovaluta. I nuläget handlar Alameda allting från $1 miljard till $10 miljarder per dag i volym. Bolaget grundades av Bankman-Fried år 2017 men styrs numera av VD Caroline Ellison. År 2021 genererade Alameda ca. $1 miljard dollar i vinst, vilket är i klass med Wall Streets största aktie-fokuserade fonder.

Vad är FTX?

FTX är en terminskontrakt specialiserad kryptobörs som grundades av Bankman-Fried år 2019. På bara två år växte FTX till den fjärde största kryptobörsen globalt. FTX har under senaste året blivit känd för sina stora PR-kampanjer. I samband med FTX flytt till Miami har de ingått i ett avtal med basketlaget Miami Heat och döpt om den lokala arenan till “FTX Stadium”.

Alameda och FTX - hur hänger de ihop?

Nu kommer vi till den komplicerade biten: relationen mellan Alameda Research och FTX. Både Alameda Research och FTX är grundade av Bankman-Fried, som numera är VD på FTX.

Bankman-Fried äger fortfarande 90% av Alameda och ca. 53% av FTX, men hävdar att företagen inte har någon relation och definitivt inte delar någon information mellan varann. Före FTX:s flytt till Bahamas i september 2021 delade dock Bankman-Fried och Ellison en lägenhet med 8 andra kolleger i Hong Kong.

Sam Bankman-Frieds andel av Alameda Research och FTX

I begynnelsen av FTX:s historia var Alameda den största handlaren på FTX. Det är svårt att greppa hur Alamedas market making ser ut på FTX eftersom transaktioner på centraliserade börser inte sparas på en blockkedja. Vi kan dock se, att över 50% av Alamedas insättningar och uttag går via FTX.

Procentuell del av insättningar och uttag från Alameda sen 2018, tills i 31 Augusti 2022.

Allt detta verkar lite suspekt för att vara två separata bolag med en “informationsmässig kinesisk mur” mellan dem som Ellison säger. De riktiga problemen kom upp när Alamedas balansräkning läktes förra veckan.

Alameda och $FTT

Balansräkningen visar att av totalt $14.6 miljarder dollar i tillgångar är $3.66 miljarder $FTT och $2.16 miljarder dollar “$FTT som säkerhet”. $FTT är FTX:s egna kryptovaluta som användare kan köpa för att få rabatt på courtage. Detta innebär att $FTT kan skapas av FTX när som helst och har princip inget fundamentalt värde. Just nu cirkulerar ca 1/3 av den totala mängden $FTT. Den $FTT som i balansräkningen värderas till över $5 miljarder är i dagens läge värt ca. $1 miljard. Det blir väldigt problematiskt för det är 2x mer än hela det cirkulerande marknadsvärdet på $FTT. Om Alameda tvingas sälja denna mängd $FTT finns det inte tillräckligt med köpare.

$FTT cirkulerande och utspätt börsvärde på coinmarketcap.com 09/11/2022

Det blir ännu jobbigare när vi märker att samma scenario gäller för största delen av kryptovalutan som Alameda har på sin balansräkning t.ex. $SRM, $OXY och $MAPS.

Okej, men hur hamnade vi i marknadskrisen vi upplever idag?
Jo, med $FTT har FTX och Alameda byggt upp ett lagligt och legitimt sätt att använda FTX för att finansiera sina trading strategier med luft.

Källa: https://twitter.com/jonwu_/status/1590099772026671104

Hur exakt pumpar FTX $FTT?
Varje månad använder FTX 1/3 av sin omsättning för att köpa tillbaka och “bränna upp” $FTT, vilket på så sätt håller priset uppe. Detta annonserar Bankman-Fried på sin egna Twitterprofil…

Källa: https://twitter.com/SBF_FTX/status/1587080196292837376

Binance kommer in i bilden

På söndag den 6 November twittrade Binances VD Changpeng “CZ” Zhao att Binance skulle sälja all sin $FTT värt ca. $2 miljarder dollar. Som tidigare beskrivet gällande Alamedas position är det inte möjligt att sälja så mycket $FTT på marknaden eftersom det inte finns tillräckligt med köpare. En så stor säljorder skulle tanka priset totalt.

Varför hade Binance konkurrentens $FTT valuta?

Fejden mellan CZ och Bankman-Fried går även tillbaka till 2019. September 2019 kan man se att CZ har twittrat om en “liten market maker” som försökte manipulera priserna på Binances futurmarknad. Det har senare framkommit att den lilla market makern var Alameda Research. Konkurrensen slutade tillfälligt med att Binance investerade i FTX och de blev strategiska partners.

Binance sålde dock sina aktier år 2021. I utbyte mot sina aktier fick de både fiat och en stor andel $FTT, som CZ nu då anmälde att Binance kommer sälja.

Alamedas respons till CZ

Direkt efter denna tweet erbjöd Ellison att köpa upp all $FTT av CZ vid ett fast pris på $22 styck, vilket CZ tackade nej till… Vi vet inte med säkerhet varken varför Ellison erbjud just $22, eller varför CZ tackade nej. Men vi kan spekulera.

Att Ellison erbjöd köpa till $22 är märkligt, givet att hon kunde köpt mycket lägre. Ett så specifikt erbjudande på en så stor mängd signalerar egentligen att $22 var Alamedas likvideringspris.

Eftersom Alameda är skuldsatt till andra bolag, som t.ex. de misslyckade kryptobankerna Voyager och BlockFi är detta ett stort problem. Ifall deras säkerhet plötsligt sjunker i värde med -80% innebär det att lånen kommer bli kallade på och all likviditet kommer sugas ur bolaget.

Att CZ tackade nej till $22 är väldigt märkligt eftersom det inte fanns en chans att dumpa så mycket $FTT på marknaden till det priset, därav kan detta tolkas som ett försök att sänka $FTT. Vi vet inte om CZ gjorde detta för att han ville ta bort en konkurrent affärsmässigt eller om någon annan information om FTX och Alameda låg bakom draget.

Det misslyckade förvärvet

Eftermiddagen den 8 November 2022 meddelar CZ att Binance kommer förvärva FTX.

FTX var en av Binances största konkurrenter och detta skulle bli en stor vinst för Binance affärsmässigt. Tyvärr ca. 24 timmar senare meddelar CZ att Binance inte kommer slutföra förvärvet p.g.a. problem så stora att Binance inte längre kan vara till någon hjälp. En dag senare kommer Bankman-Fried ut och säger att fokus nu är att ta in investering i FTX för att överleva. Tre dagar senare anmäler FTX om skuldsanering och företagsrekonstruktion. Detta blir den största kollapsen vi sett i krypto tillsvidare.

Det är fortfarande oklart vad konsekvenserna kommer vara långsiktigt, men det är en tragisk och traumatisk händelse för hela kryptoindustrin eftersom de som tar mest skada här är FTX kunder och motparter.

Vi följer noga med hur situationen utvecklas och uppdaterar er på situationen här.

Vill du diskutera med oss på twitter hittar du oss här: @nornxyz, @vincentwevkstrom, @viggos