Web3-Projekt

En introduktion till Logcast - appen som revolutionerar community-building med audio

Logcast grundades år 2020 av duon Johanna Hoof och Leni Andronicos. Sedan dess har appen fått stort genomslag med global lansering, finansiering på över $1 miljon dollar och lansering av Non-Fungible Memories.
En introduktion till Logcast - appen som revolutionerar community-building med audio
Du läser:  
En introduktion till Logcast - appen som revolutionerar community-building med audio

Men vad gör Logcast egentligen och varför är det intressant?

Appen möjliggör för människor att spela in och dela korta ljudklipp som kan tokeniseras till så kallade Non-Fungible Memories (NFM). Tanken är alltså att du spelar in, mintar, tradear och samlar på andras (t.ex. din favoritartists) NFM:s.

Okej, coolt! Men varför är det intressant? Jo, om vi tänker på de tre stora trenderna som under de senaste åren format den digitala underhållningsvärlden så faller pusselbitarna på plats. 

  • Trend 1: Podd-boomen - long-form audio (längre inspelningar) blir populärt, konversationer mellan intressanta individer kan plötsligt lyssnas på av vem som helst.
  • Trend 2: Kort audioformat - podcast clips blir populära eftersom alla inte vill lyssna på timslånga konversationer utan istället lyssna på utvalda bitar av konversationen.
  • Trend 3: Community-building - allting från Patreon medlemskap till Discord servers och betalda Substack-nyhetsbrev gör att även mindre kreatörer med starka communities kan livnära sig på sitt skapande.

Logcast faller i mittpunkten av dessa tre trender. Nu har de lanserat $uperlogs som tillåter användare att skapa token-gated material samt NFM:s som tillåter dig att sälja dina röst memos (logs) som NFT:er!

Okej men varför det?

Efter otaliga konversationer med kreatörer och influencers förstod Hoof och Andronicos att de inte behövde ett till socialt nätverk, utan de ville lära sig monetisera sitt community och belöna sina mest dedikerade fans.

Det finns många olika användningsområden för Logcast. Appen kan användas av YouTubers, influencers, podcasters men även musiker. När Hoof drev ett produktionsbolag för poddar jobbade hon med flera stora musikartister och märkte att alla hade sin mobil fylld av röst-memos. Dessa röst-memos var en del av processen för musikerna. De kunde vara melodier de spelat in, texter de sjöng för att testa eller en diskussion med ett skivbolag de spelat in. Nu kan dessa musiker använda Logcast för att deras fans skall kunna samla på skapandeprocessen av ett album!

Vad är den övergripande visionen då?

Logcast blir ofta frågade ifall de är oroliga för att tävla med Spotify. “Vi är inte oroliga för Spotify: de kan behålla topp 1% av kreatörer i världen. Logcast finns för de övriga 99 %” säger de. Nästan 80% av artisterna på Spotify har färre än 50 lyssnare, men de är fortfarande kreatörer med massa potential och material att dela. Tänk om de då kunde interagera med sina 50 största fans och fokusera på dem istället för att konstant tävla om massan.

Hur ser framtiden ut?

“Framtiden är otroligt ljus och spännande. Jag är personligen otroligt exalterad över att fokusera mer på Europa och specifikt Norden under hösten. Vi släpper snart ett partnerskap med Spotify och samarbetar med några av våra absolut största profiler kring komedi, podcasting, musik och politik för att etablera oss i Sverige. Vi lät några utvalda kreatörer testa Logcast och appen kom snabbt upp till plats 11 på mest populära social media app och svenskarna strömmade in - svinkul! Jag tror vi länge väntat på the “sweet spot” mellan att skriva sms och att ringa, en plats där vi kan dela voice notes och vara mer personliga på ett enkelt sätt. Detta är ett verktyg för att accelerera hur vi som människor är byggda att kommunicera. Vi har en helt annan affärsmodell som bygger meningsfulla relationer och nu när vi äntligen hittat det folk älskar är vi redo att ta med hela Sverige på resan att förändra ohälsosamma beteenden online”, säger Hoof.

På Norn är vi också väldigt exalterade över att se hur appen kommer växa och utvecklas över de kommande månaderna. Ifall du vill ladda ned Logcast kan du göra det på Appstore eller Google Play Store nu!

Följ Logcast, Johanna Hoof och Leni Andronicos här:

Twitter

Instagram

Logcast.io

Johanna Hoof

Leni Andronicos