Stories

FTX i företagsrekonstruktion

Under de senaste dagarna har kryptojätten FTX varit i trubbel. Läs senaste nytt här om FTX och affären med Binance.
FTX i företagsrekonstruktion
Du läser:  
FTX i företagsrekonstruktion

Sam Bankman-Fried, grundaren till FTX  har varit i strålkastarljuset på sistone för sin aktivitet i Washington DC samt de stora ändringarna som skett på båda hans bolag FTX och Alameda Research. Under de senaste dagarna har FTX ryktas vara insolvent och blivit uppköpt av Binance (fortfarande på gång). Här får du senaste nytt på hur situationen utvecklas.

Senaste nytt på FTX-härvan

14 November 2022

04:00 CET kryptisk tweet från Bankman-Fried

Sam Bankman-Fried bryter tystnaden sedan anmälan om företagsrekonstruktion den 11 november med en kryptisk tweet i två delar: “what” och “h”. Tills vidare vet ingen vad detta betyder, men teorier har dykt upp.

Källa.

12 November 2022

23:44 CET Finansinspektionen i Bahamas meddelar att de inte gett några order till FTX om att prioritera kunder bosatta i Bahamas

FTX meddelade tidigare om att de prioriterar kunder bosatta i Bahamas för att få ut sina tillgångar från plattformen p.g.a. instruktioner från den Bahamanska finansinspektionen. Den 12 November meddelade finansinspektionen att de inte gett några sådana instruktioner åt FTX eller Bankman-Fried.

Varför skickade FTX då ut tillgångar åt bahamanska medborgare och bosatta? Är detta ännu ett försök att stjäla kunders tillgångar?

Källa.

21:00 CET FTX “hackas” för $600 miljoner dollar

Sent på fredag kväll slussades över $600 miljoner dollar värt av krypto ut från FTX:s konton. FTX gick senare ut på sin Telegram och meddelade att de blivit hackade. Något senare twittrade Ryne Miller, Chefsjurist på FTX US att detta berör en förflyttning av tillgångar till förvar i hårdvaru-plånböcker.

Källa.

16:30 CET Bankman-Fried försöker sälja ca. $472 miljoner dollar värt av Robinhood aktier

Bankman-Fried skall ha gjort försök att sälja sina aktier i den amerikanska mäklaren Robinhood för ca. $472 miljoner på appen Signal. Aktierna ägs av bolaget Emergent Fidelity registrerat i Antigua och Barbuda. Bolaget ägs och kontrolleras till 100% av Sam Bankman-Fried och ligger inte med i rekonstruktionsansökan.

Källa.

11 November 2022

10:40 CET Justin Sun "redo att ge miljarder för att hjälpa FTX"

Bloomberg rapporterade denna morgon att Tron grundaren Justin Sun är "redo att ge miljarder för att hjälpa FTX". Vi vet inte vad detta egentligen betyder ännu, men det ser ut som ett försök att rädda industrin.

Källa.

07:00 CET Människor officiellt bosatta i Bahamas kan fortfarande ta ut pengar från FTX

FTX flyttade från Hong Kong till Bahamas tidigare i år. Den lokala finansinspektionen i Bahamas har nu fryst FTX digitala tillgångar (källa), men tydligen kan människor officiellt (behöver inte vara det i verkligheten) bosatta i Bahamas fortfarande ta ut pengar. 

Källa: https://twitter.com/cobie/status/1590974648552148992

Detta har lett till att flera människor har mutat både anställda på FTX och lokala statliga tjänstemän för att få tag på en Bahamansk identitet. T.ex. kryptotwitter profilen Algod twittrade för tre dagar sedan om att han hade norr om $10,000,000 kvar på FTX och inte blivit godkänd på KYC än. I en tweet som numera är raderad meddelade han att hans KYC hade blivit processerad.

Inte långt senare dök Algods partner Michael Bottjer upp på diverse Telegram grupper och erbjöd sig köpa upp FTX konton för 10% av värdet. Länkarna har sedan dess blivit raderade.

10 November 2022

06:00 CET Justin Sun meddelar om plan för att återställa normalitet för FTX användare

Kryptomiljardären Justin Sun tweetade i morse om att han nu arbetar på en lösning för uttag i Suns egen kryptovaluta $TRX från FTX. I tweeten meddelar han även att detta bara en en del av en plan för att “återställa normalitet” för alla FTX användare.

Justin Suns Twitter. Källa: https://twitter.com/justinsuntron/status/1590585495649923073

Justin Sun är företagare inom krypto sedan 2017 och har startat kryptovalutan och DAO ekosystemet TRON. Sun äger även en andel av kryptobörsen Poloniex sedan tidigare i år, och har meddelat att han äger en stor andel Huobi tokens $HT.

20:50 CET FTX webbsidor är nere

En knapp timme efter Binance meddelar att de inte kommer förvärva FTX är webbsidorna nere. När du loggar in på FTX.com möts du endast av följande meddelande:

20:00 CET Binance backar ur FTX förvärvet

I ett officiellt utlåtande från Binance anmäler de att förvärvet inte kommer ske p.g.a. problem så stora att Binance inte kan hjälpa. Det återstår att se vad som sker härnäst. Bitcoin ligger på $16,000 efter tweeten, lägsta nivån sedan november 2020.

Officiell tweet från Binance. Källa: https://twitter.com/binance/status/1590449161069268992

18:00 CET Alameda Research är offline på Bloomberg Terminal

På Bloomberg Terminal syns att hela teamet på Alameda Research nu är online. Det är lunchdags där dom är baserade, så kanske de är ute på lunch och har stängt ner eller så händer något annat.

Alameda Research teamet på Bloomberg Terminal: källa https://twitter.com/tier10k/status/1590403214566133760

16:00 CET Coindesk: Binance lutar emot att dra sig ur förvärvet

Den populära krypto publikationen Coindesk skriver att en anonym källa som är “involverad med situationen” har uttalat sig om att det är väldigt troligt att Binance drar sig ur förvärvet. Vare sig Binance eller FTX har kommenterat på ryktet.

Källa.

15:00 CET Binances VD CZ läcker internt meddelande

I meddelandet försäkrar CZ sina anställda om att det inte fanns någon avancerad plan bakom allting som hände, och att han inte hade någon insider information om hur saker och ting såg ut hos FTX internt.

CZ påstår att han var väldigt överraskad när Bankman-Fried ringde upp honom, och påpekar att ingen som är anställd på Binance skall handla $FTT förrän affären är klar, samt att ingen skall kommentera på affären publikt.

Se hela meddelandet nedan.

CZ's meddelande till Binance. Källa: https://twitter.com/cz_binance/status/1590351182513729544

01:00 CET Bankman-Frieds brev till FTX:s investerare läcks

Brevet är ännu inte bekräftat av Bankman-Fried eller FTX men påstås vara skrivet av Bankman-Fried till FTX:s investerare.

I brevet skriver han att FTX ingått ett icke-bindande avtal med Binance och kommer bli förvärvade ifall due diligence processen går som planerat. Han ber om ursäkt men bekräftar också att hans största intresse är att skydda kunderna och industrin, vilket är orsaken till att han inte kontaktat investerarna tidigare.

Se hela brevet nedan.

Bankman-Frieds brev till FTX investerare