Stories

Harrison first om nft:er i musikindustrin

"Största delen av min lägenhet på Söder betalade jag för med NFT:er "
Harrison first om nft:er i musikindustrin
Du läser:  
Harrison first om nft:er i musikindustrin

Möjligheterna med NFT:er

Musikern Harrison First kommer ursprungligen från New Jersey i USA, numera har han sin bas på Södermalm i Stockholm. Harrison började sin musikkarriär med slagverk i ett marschband men producerar sedan länge rap, R&B och indiemusik.

Han började sin resa med NFTer år 2019 och har lyckats använda dem som ett redskap för att bygga sin musikkarriär.

Vi träffade Harrison för att snacka musik, Web3 och community.

Berätta lite om din bakgrund som musiker, hur började allting?

Jag började hela min musikkarriär med slagverk i skolans marschband, sedan lärde jag mig att producera beats av en äldre kompis. Det var då jag förstod att musikproduktion var min grej, jag blev väldigt motiverad till att bli bättre. Jag flyttade till New York för att gå all in på min karriär, producerade tillsammans med kompisar, skickade musik till folk. År 2017 flyttade jag till Sverige för att verkligen fokusera och lära mig bli en av världens bästa musikproducenter.

Hur fick du ditt intro till Web3 och NFTer?

Jag har alltid varit en väldigt tech forward person och jag älskar teknologi. I 2019 teamade jag upp med ett bolag som heter Roll, de skapar blockchainlösningar för s.k. sociala tokens. Det var också då jag började lära mig mer om NFTer, och jag förstod att ganska långt allting kunde vara en NFT. Det är intressant för mig, för ifall jag inte kan vara den bästa artisten, så vill jag ha visat massor av folk nya sätt de kan uppleva musik. Web3 möjliggör massa sådana.

Varför tycker du Web3 är intressant?

Ett av mina största uppdrag är att visa människor nya sätt de kan uppleva musik och jag tycker Web3 möjliggör detta på så många sätt. En annan vacker grej med Web3 är community. Jag behöver inget core team utan istället bygger jag partnerskap med rätt människor inom Web3 som hjälper mig att förverkliga mina idéer och visioner.

Kul! Berätta lite mer om det du har byggt i Web3 och vad du bygger nu!

Som sagt började jag 2019 med att skapa min egen social token $FIRST tillsammans med Roll. Sedan har jag byggt upp First Audio tillsammans med MintGate. First Audio är en privat sida där jag laddar upp all min musik, endast mina fans som har över 1000 $FIRST eller en musik NFT får tillgång till det, och kan använda musiken i deras konst. Jag ser så många möjligheter i Web3 och vill ge ut nått nytt varje månad, nu i måndags gav jag ut en NFT tillsammans med decent.xyz där ägare får tillgång till 40% av royalty omsättningen från musiken över tre år. Härnäst skall jag göra ett liknande projekt där deltagarna får tillgång till min DAO och royalties på musiken.

Vi har hört att du bygger något tillsammans med vår kompis Elis nu också, vill du berätta nåt om det?

Yes! Vi skapar en musikvideo inför staking projektet tillsammans som kommer släppas på Foundation denna fredag. Elis har aldrig gjort något inom Web3 förut och jag tycker att nu är perfekt timing för alla skapare att bli självständiga och leva på sin passion.

Elis: jag ser NFT spacet som ett nytt sätt att kommunicera och komma ut med det man gör. Jag har inte någonsin haft ett problem att fronta utåt, alltid tyckt om att stå på scen och hållit på med t.ex. röstskådespeleri sen jag var 10 år gammal. Det här med film och foto som jag gör nu representeras ofta som att man är en person bakom kameran, jag har försökt hitta ett sätt att fortfarande vara synliggörande och utåtriktad fast jag inte är med i själva bilden, jag ser att lösningen kan finnas i Web3.

Elis Lindsten

Det är verkligen mycket grejer du håller på med! Hur ser du på den traditionella musikvärlden vs Web3?

Största delen av min lägenhet på Söder betalade jag för med NFTer och halva min inkomst kommer från det, men jag vill fortfarande vara en av världens främsta artister och streaming är fortfarande topp eftersom det löser problemet kring att hitta ny musik. Web3 är fortfarande i ett väldigt tidigt skede, och ingen vet egentligen vart det kommer gå ännu, så även om jag gör väldigt mycket i spacet är jag inte all in på det.

På tal om att vara tidigt, tror du det som händer med NFTer är hållbart?

Jag tror att alla som köper mina NFTer tror på mig och mina idéer, de vill vara delaktiga i min resa. Du kommer alltid ha vissa människor som är inne i det för att tjäna pengar, men köper du mina NFTer så vill du vara en del av min resa. Jag ser mycket sådant kring artister i min position, vi är inte de största artisterna, men vi producerar musik av hög kvalité och vi är väldigt engagerade i spacet, de som köper våra NFTer håller dem på lång sikt.

Otroligt tufft att höra! Äger du själv några NFTer?

Det är klart! Jag äger massor av NFTer, den senaste jag köpte är en musik NFT av en orkestermusiker från Tennessee vid namnet Christina Spinea.

Vad tycker du är det svåraste med Web3?

Jag har inte haft så många utmaningar, men när jag började var det väldigt svårt att få över mina följare från Web2 till Web3. Därför blir det mest att jag nu fokuserar endast på Web3 följare, eftersom det redan är så stort. Det saknas också en lokal community i Web3, därför kom jag på ert Crypto Café! Jag har ännu inte hittat en lokal grupp att arbeta i Web3 med.

Har du några råd för nya artister som vill in i spacet?

Som ny artist kan du egentligen hoppa in i NFTer direkt utan en fanbase i Web2. Det finns flera plattformar som vill arbeta med dig ifall du kan producera bra musik eller konst. Du kan antingen själv gå till OpenSea, MintSongs, Rarible etc. och få ut konst, eller så kan du jobba tillsammans med mer exklusiva invite only plattformar. Just nu är det väldigt otydligt  Det som du dock bör ha är en bra vision över hur du vill synas i Web3 och ha en roadmap av vad du vill åstadkomma, det kommer hjälpa mycket!

Tack så mycket, tror det kommer vara värdefullt för många! Var kan vi hitta dig?

https://www.instagram.com/harrisonfirst/

https://twitter.com/harrisonfirst

Spotify

Soundcloud

Hemsida