Stories

Modebranschen i Norden ger sig in i NFT-spacet

Modebranschen har gett sig in i NFT-spacet och hittar nya sätta att skapa relationer med sina kunder. I den här artikeln ska vi zooma in på de banbrytande varumärkena i Norden som innoverar NFT-spacet.
Modebranschen i Norden ger sig in i NFT-spacet
Du läser:  
Modebranschen i Norden ger sig in i NFT-spacet

Hur fungerar mode och NFT:er ihop?

Låt oss börja från början. En NFT - eller Non-Fungible Token är en unik kryptografisk tillgång som lagras i blockkedjan. De ger bevis på ägande och kan inte replikeras. NFT:er kan kopplas till både digitala och fysiska tillgångar och kan vara allt från digital konst, fotografier, videor av en viss del av en NBA-match, musik – eller en del av ett digitalt eller fysiskt modeplagg.

Tidigare har kläder, skor och väskor begränsats till fysiska varor som vi bär i den "verkliga världen", ofta för att uttrycka oss själva. Men vad händer när vi börjar spendera mer tid i en virtuell värld men ändå vill kunna uttrycka vilka vi är – eller vad vi vill vara?  Vi kan redan se hur spelindustrin har använt behovet av att uttrycka oss i en digital värld med konceptet "skins". Skins är grafiska nedladdningar som ändrar utseendet på karaktärer i spel. Det kan vara rosa hår ena dagen och en rustning nästa - men föremålet är rent kosmetiska och påverkar inte på något sätt dina förmågor i spelet. Och ändå är den uppskattade marknaden för skinn 40 miljarder dollar per år! 

Med intåget av Metaverse förväntas saker växa sig mycket större. Här öppnar sig ett nytt sätt för modemärken att generera intäkter samtidigt som NFT:er möjliggör nya sätt att få kontakt med kunder och bygga communities. Med andra ord, modebranschen som initialt vände ryggen till onlineshopping och inte trodde att den digitala revolutionen skulle påverka dem gör nu stora ansträngningar för att ligga i framkanten av mode i den digitala eran.

NFT inom mode sträcker sig från rent virtuella plagg som kan användas i virtuella världar, NFT med utilities som erbjuder exklusiv tillgång till upplevelser eller en digital tvilling av ett fysiskt föremål.

Nordiska modevarumärken och NFTs

"Scandi"-stilen och nordiska modemärken har blivit populära under det senaste decenniet med sin “chic minimalism” och fokus på att förändra branschen med innovation och hållbarhet. Nordiska märken och designers ligger nu också i framkant när det gäller att driva experiment inom digitalt mode, vilket framhållits av Vogue. Låt oss ta en titt på vilka varumärken som engagerar sig i NFT-området.

Dundas

Dundas, modemärket skapat av den norske designern Peter Dunda, ses ofta på kändisar som Beyonce, Hailey Bieber och Kendall Jenner. I år blev han återigen utsedd till kostymdesigner för Super Bowls halvtids-föreställning för Mary J Blige och hennes dansare. De var klädda i iögonfallande gnistrande bodys och lårhöga stövlar. 

Bild på Mary J Blige under hennes framträdande från Getty Images. Digital version av hennes outfit från Dundas.

Efter showen lanserades outfits som NFT:er. Droppen bestod av 4 typer av NFT:er, en digital version av Mary J Bliges outfit, originalskisserna av outfiten skapade av Peter Dundas och exklusiva förmåner för innehavarna såsom biljetter till Dundas New York Fashion Week-show och möjlighet för ägarna att testa sina kläder med AR.

"Vi har tittat på NFT-utrymmet ett tag eftersom vi ofta undrar hur vi kan göra dessa modeögonblick mer tillgängliga för fansen. Detta är första gången som de som tittar på hemifrån kan delta och se sig själva i utseendet. Att se mina mönster i kombination med DRESSX teknologi gör detta till en unik upplevelse för samlare.”, sa Peter Dundas 
Soulland 

Det danska varumärket Soulland har en stark gemenskap som de engagerar sig i för att förbättra social förändring och innovation inom modebranschen.

Under deras SS22 runway show på Copenhagen Fashion Week som kretsade kring sagor och berättande avslutade de showen med den 40:e, därav den slutliga looken, med en NFT. 

”Jag tycker att det är intressant att se hur vi kan smälta samman den digitala världen med den fysiska. Designprocessen är densamma med det digitala utseendet som resten av kollektionen. Samma tyger, tryck och inspiration. Den enda skillnaden är att det inte finns IRL. Det faktum att vi kopplar det till en fysisk show gör det mer relevant för mig. På så sätt kan du faktiskt föra diskussionen om kontrasten mellan cyberliv och verklighet." - Silas Oda Adler, kreativ chef och medgrundare av Soulland.

48 timmar efter showen lanserades NFT:s i tre former via Web3-marknadsplatsen The Dematerialised. 

500 NFT:er av Penelope Collectible, till en kostnad av €13 tillät samlarna att använda Snapchats digitala prova-på-funktion. Penelope Digital, som kostade €113, lanserades som 100 NFT:er och kom med de digitala mönsterfilerna.

Det fanns bara en NFT av den exklusiva Penelope Phygital. Priset var €5000 och kom med de digitala mönsterfilerna, de fysiska mönsterfilerna och en fysisk version av kostymen.  

"Penelope Digital" NFT från Soulland
Rave Review

Det svenska varumärket Rave Review lanserade 2022 en NFT-serie av "cryptopanties". Trosorna erbjöds digitalt och varumärket var trogna sitt uppdrag att upcycla genom en unik blandning av tyger, trim och "Upcycled NFTs" från partners som RedDAO. För att ta hållbarhets fokuset ett steg längre såldes NFT:erna genom Solana, en blockkedja som är välkänd för att vara energieffektiv. Samlingen kom i 3333 Cryptopanties med 9 unika basidentiteter.

NFT-innehavarna fick tillgång till ett exklusiv Rave Review-community och kunde visa upp sina Cryptopanties NFT:er och använda dem med AR-filter. 

Anledningen till att varumärket lanserade NFT:er var inkludering och mångfald för att ge kvinnor inflytande i Web3-utrymmet som domineras av män. 

"Om Metaversum är så kraftfull som många tror, ​​då är det verkligen viktigt att kvinnor tar en plats.”, säger medgrundaren Josephine Bergqvist  
Cryptopanties NFT:er from Rave Review 
(di)vision

Undrar du hur man skapar en modevisning som skiljer sig från mängden? För det danska märket (di)vision AW22 modevisning, i samarbete med Adidas, skapade varumärket en NFT. NFT tog formen av "Ozzy the Alien", som deltog på modevisningen. 

Ozzy har nådigt förberett 25 delade outfits designade i ett samarbete med BNV och (di)vision som 3D NFT-tillgångar du kan äga och så småningom bära i metaversen! Ägare kommer också att få den verkliga outfiten skickad till dem senare i år av (di)vision. Av sin vänlighet erbjöd han sig att dela med sig av sin (di)visionsklädsel eftersom att man inte bär kläder i rymden.” säger hemsidan. 

Ozzy the Alien i sin delade outfit. Bild från (di)vision