Stories

Logcast: audio streamingplattformen där du äger dina tankar

Norden har ett långt och världsunik arv av innovationer i skärningspunkten mellan musik, ljud och teknik. Med intåget av Non-Fungible Tokens intar en ny våg av skandinaviska pionjärer frontlinjen av AudioXTech-scenen. En av dessa pionjärer är Logcast; en röstströmningsplattform dedikerad till att göra det möjligt för vem som helst att strömma sin röst och berätta sin historia, och samtidigt behålla ägandet över sitt innehåll.
Logcast: audio streamingplattformen där du äger dina tankar
Du läser:  
Logcast: audio streamingplattformen där du äger dina tankar

Logcast: dela din röst — äg dina tankar

För några månader sedan gav vi ett intro till Logcast; ett av Skandinaviens hetaste kommande ljudföretag inom Web3, för en kort introduktion till deras NFT-baserade ljudströmningsplattform. Som för de flesta nystartade företag är deras produkt endast en facett och språngbräda mot ett större uppdrag och underliggande vision. Som Logcast själva säger, så har vi alla en historia att berätta. På NORN.xyz och NFT.se är vi på jakt efter att hitta och dela de mänskliga berättelserna bakom Nordens växande Web3-landskap. Vi träffade Johanna Hoof och Leni Andronicos, grundare av Logcast för att få hela bilden.

Vi är glada att äntligen träffa er. Som det verkar är vi på ett liknande uppdrag; att brygga Norden och världen ombord på Web3; framtidens internet. Innan vi börjar, två snabba frågor: vad är Logcast idag och vad kommer det att bli i framtiden?

LA: Logcast är ditt digitala sinne. Det låter dig äga dina tankar. Idag bygger vi standard-plattformen för audio-streaming för alla människor på denna planet – ett röstbaserat socialt nätverk där människor äger sitt innehåll. I framtiden handlar det om att skapa ett digitalt sinne där du kan samla dina tankar, dina erfarenheter och byta ut dem med andra människor för att skapa ett delat medvetande, i global skala.

Hur började det? Hur träffade ni varandra?

JH: Allt började när Leni och jag träffades i Stockholm. Leni lämnade Australien med en resväska och kom till Sverige, och jag lämnade Jönköping för att flytta till Stockholm. I psykologiska termer var det ungefär lika långt som att flytta från Australien. Vi hade båda lämnat företagsvärlden och karriär bakom oss och kommit till Stockholm för att starta nya företag på våra egna villkor och övertygelser. Vi var bara så redo för livet, för allt.

JH: Leni och jag träffades redan under de första veckorna och satt mitt emot varandra på en affärs-träff. Vi drogs direkt till varandra. Vi hade båda gemensamt att vi började se en ny verklighet. Vi kunde sitta hemma och läsa och tillsammans prata om alla våra idéer och tankar som vi ville skapa, medan middagssamtalen med andra inte gick att relatera till på samma sätt.

JH: Ett år senare vände vi upp och ner på våra liv och startade Logcast. Under de senaste två åren har vi haft exakt samma upplevelser, vilket har gjort att vi blivit vad som bäst kan beskrivas som ‘en enda atom’. Från den dagen har vi delat allt; privatliv, arbetsliv. Allt är i sync.

I startupvärlden är det ofta ett gott tecken när medgrundare känner sig lite skrämda av varandras skicklighet och personlighet. På vilket sätt ser ni upp till varandra?

LA: Jag är livrädd för Johanna, hon är både supersmart och supermodig på en och samma gång. Du kan inte läsa en enda bok som hon inte har läst. Samtidigt som hon inte har ett uns rädsla för att släppa landet ur sikte, och kasta sig ut efter något nytt och okänt. Även om det finns 1000 regler, är hennes orubbliga inställning att "det är tråkigt att följa regler. Regler är uppfunna för människor som behöver dem.” Detta har orsakat en fundamental förändring i min personlighet. Jag brukade vara väldigt förnuftig, välstrukturerad och obenägen att ta risker, likt min mamma. Att flytta till Sverige, och att träffa Johanna var de två första stegen mot att lämna det bakom sig. Och så hennes vita ögonbryn förstås.

JH: (skrattar) Vi delar så mycket av samma värderingar, men som medgrundare och affärspartners är vi väldigt kompletterande. Leni har en världslig ‘know-how’ om allt; hur företag, människor och platser fungerar. Hon är också extremt välformulerad. Med en bakgrund inom journalistik finns det inget man kan säga att hon inte har ett ‘perfekt’ svar på. Om du sätter Leni i ett rum får hon folk att bara ‘fatta’ vad vi gör. Med den vision vi har för Logcast behöver vi en sådan person.

LA: Alla företag behöver en affärsmässig person som förstår grunderna i företagande. Jag har koll på allt det där tråkiga. Sen behöver du även en visionär och 'galen personen', som Johanna. Jag kan bygga ett företag, men ensam kan jag inte skapa en annorlunda värld.

Så, varför Logcast? Vad är era drivkrafter som grundare?

LA: Logcast är inte ett företag för oss — det är ett liv. Vår största dröm och gemensamma uppdrag tillsammans är att hjälpa människor att ta kontroll över sina tankar. Dina tankar är din verklighet. När du väl förstår detta, och när du äger dina tankar, kontrollerar du din verklighet. Detta förändrade våra liv när vi väl förstod det, och vi vill att varenda en av världens 7,5 miljarder människor på denna jord ska veta det. Så vi bygger teknik för att få det att hända.

JH: Precis. Demokratins grund är olika perspektiv. Därför vill vi vidga människors perspektiv. När det kommer till kritan är det väldigt enkelt: våra perspektiv som människor begränsas bara av hur mycket vi vet, och vi vet bara saker genom erfarenhet, inte genom att existera i filterbubblor. Det vi bygger på Logcast gör att vi kan nyttja varandras erfarenheter och kunskaper för att vidga våra perspektiv. Varför är detta intressant? För det är omöjligt att bli arg och upprörd över saker om vi förstår dem på djupet. Ju mer vi förstår saker, desto mer medkännande och empatiska blir vi, så att vi kan fokusera på det viktiga; det vi egentligen vill skapa.

”Demokratins grund är olika perspektiv. [...] det är omöjligt att bli arg och upprörd över saker om vi förstår dem på djupet. Ju mer vi förstår saker, desto mer medkännande och empatiska blir vi, så att vi kan fokusera på det viktiga; det vi egentligen vill skapa.”

JH: Sedan starten har vi pratat om vad Logcast kommer att vara om 30 år. Vad det är idag är en annan sak. Idag möjliggör Logcast "nästa generations podcasting" vilket gör det möjligt för kreatörer att tjäna sitt uppehälle på kraften i röst och conversation-audio. Människor och särskilt kreatörer använder röstinspelning mycket. Logcast är en plattform för vem som helst att dela dessa tankar med en bredare grupp, inte bara dina vänner, samtidigt som de äger den på blockchain. I en mening är det ett röstbaserat socialt nätverk där människor äger sitt innehåll.

LA: Idag bryr sig de flesta inte om att veta om de äger sin data eller ej. Om några år kommer dock de allra flesta vilja veta, att det de lägger ut på Logcast äger de i sin privata plånbok. Sverige är redan mycket i Web3; i transparens, gemenskap och i kulturen — allt utom finans och penningpolitik är ganska Web3 i Sverige. Därför vill vi verkligen introducera Norden för Web3.

”Sverige är redan mycket i Web3; i transparens, gemenskap och i kulturen — allt utom finans och penningpolitik är ganska Web3 i Sverige. Därför vill vi verkligen introducera Norden för Web3.”
Hur ser er roadmap och era framtidsplaner ut?

JH: Idag bygger vi standardplattformen för röststreaming dedikerad till varje människa på denna planet. En plattform för att streama din röst och bli hörd av vem som helst. I framtiden handlar det om att skapa ett digitalt sinne där du kan samla dina tankar, samla erfarenheter och byta dem med andra människor. Detta knyter an till vårt uppdrag att få människor att förstå att deras tankar skapar sin verklighet. Vi vill möjliggör människor att skapa ett digitalt sinne, där vi kan lämna vår fysiska verklighet för ett ögonblick, och gå in i något som vi designar själva. Med tiden tillåter detta oss att skapa ett gemensamt kollektivt medvetande.

"Vi vill möjliggöra människor att skapa ett digitalt sinne, där vi kan lämna vår fysiska verklighet för ett ögonblick, och gå in i något som vi designar själva. Med tiden tillåter detta oss att skapa ett gemensamt kollektivt medvetande.”
Det här är djupsinniga tankar och reflektioner — Vilken respons får ni?

JH: Vi får hela tiden frågor om vi någonsin kommer att censurera innehåll på plattformen. Svaret är nej. Återigen, demokratins ben är olika perspektiv. När man ser tillbaka genom historieböckerna är det uppenbart att vi människor inte riktigt kan lita på oss själva. För bara 100 år sedan kunde vi inte ens rösta för att vi är kvinnor. Det väcker frågan: vilken censur är det idag som folk kommer att försöka rättfärdiga? Jag litar inte på att människor ska bestämma det.

Hur ser ni att landskapet för digitalt ljud kommer att utvecklas?

LA: Jag tror att vi kommer att gå bort från broadcasting, där innehåll algoritmiskt streamas till dig. Istället kommer vi att gå mot community distribution. Till exempel kommer du att kunna äga en del av en community och ta av den genom att äga en NFT, vilket betyder att jag kan prata direkt till just dem. Om någon vill höra mig och mina perspektiv kan de helt enkelt ‘logga in’ på mig och mitt sinne. Antingen på Logcast eller någon annanstans, och ta del av den konversationen. Det finns ingen risk att denna information når någon som den inte var avsedd för. Vi kommer att gå bort från broadcast och mer mot ‘tribes’, som vi människor är designade för.

JH: Logcast öppnar upp en helt ny marknad för att försörja sig som kreatör. Alla har inte talang för musik eller dans på Tiktok – men alla har tankar och minnen. Om någon pratar om något du inte gillar på sociala medier idag, så är det plötsligt som om alla lägger en uppmärksamhetsbomb på precis just det. Det är som om det förväntas av alla att lyssna, tycka till och hålla med. Verkligheten är att saker alltid händer överallt, och vi kan bestämma vad vi ska fokusera på. I Logcast kan du hoppa in och ut ur konversationer som du vill.

LA: Om du är på en restaurang och har en konversation om något med en person du inte håller med så skulle du inte sätta en låda över dem. Du väljer bara att inte gå till det bordet. I Logcast har du ditt eget solsystem, med de samtal och konversationer som du är en del av. Istället för att prata med alla samtidigt, som du gör på dagens sociala medier, har du dina cirklar.

Slutligen, vad är er syn på metaverse?

JH: Som med all teknik finns det olika sätt att använda den. Vi kan bestämma vilken väg vi vill gå. Vill vi gå en väg där alla flyr från verkligheten till ett metaverse? Eller vill vi hjälpa människor att faktiskt leva livet i denna verklighet, och använda teknik på ett sätt som gör livet roligare och vackrare? Vi vill inte fly från denna fantastiska värld, utan använda teknik för att fördjupa oss i den ännu mer. För att öka vår connection.

"Vill vi gå en väg där alla flyr från verkligheten till ett metaverse? Eller vill vi hjälpa människor att faktiskt leva livet i denna verklighet, och använda teknik på ett sätt som gör livet roligare och vackrare? Vi vill inte fly från denna fantastiska värld, utan använda teknik för att fördjupa oss i den ännu mer. För att öka vår connection.”

LA: Varför bryr vi oss så mycket om att sprida det här sociala nätverket till alla? För att vi vill förena människor. Vi bygger standardplattformen för röst-streaming eftersom att vi brinner för kunskapsdelning. Om man tittar bakåt på historien innan vi hade språk, så ser vi en mycket liten inkrementell tillväxt och utveckling av mänsklighetens förmåga som art. När språket uppfanns gick plötsligt trenden upp dramatiskt. Plötsligt kunde människor dela med sig av sina erfarenheter, visdom och kunskap utanför sina stammar. Tänk om vi kunde dela våra erfarenheter och kunskaper till en global kedja av sammankopplade sinnen. Föreställ dig hur snabbt vi skulle växa som art. Elon Musk har konstaterat att om vårt mänskliga kollektiva medvetande växte bara 5% långsammare, så skulle vi aldrig komma till Mars. Tiden skulle runnit ut. Tänk om vi kunde ha någon inverkan på att få denna kunskapsdelning att växa lite snabbare. Det skulle vara oerhört meningsfullt.

"Tänk om vi kunde dela våra erfarenheter och kunskaper till en global kedja av sammankopplade sinnen. Föreställ dig hur snabbt vi skulle växa som art."
Företaget & plattformen

Logcast-plattformen lanserades våren 2021. Användarupplevelsen är centrerad kring ett flöde av korta ljudklipp illustrerade med bilder, som på Logcast-språk kallas 'Non-Fungible Memories'. Klippen skapas med hjälp av användarens telefon och kan köpas med vanliga "Web2"-betalningsalternativ för att underlätta användbarheten. Alla Logcast-användare får automatiskt en Logcast-plånbok för att lagra deras innehåll och minnen.

I juni 2021 tog Logcast in kapital från det kända riskkapitalföretaget Goodwater Capital, som var tidiga investerare i både Twitter och Facebook. Senare i november samma år hade plattformen premiärlansering i USA.

Några sista kommentarer?

JH: Logcast är en nästa generations global organisation som har vuxit ur connection, Web3 och sund innovation. Vi vill introducera Norden för Web3, och vi gör det genom ljud.

Följ Logcast på

Twitter, Instagram, LinkedIn, TikTok och Medium

— och delta i resan att återta våra sinnen, för att tillsammans forma vår kollektiva framtid.