Guider

Nyaste NFT-bedrägeriet mot konstnärer

Som konstnär har du många möjligheter i världen av NFT:er. Detta innebär också att du kan bli mål för flera bedrägerier. I denna artikel går vi igenom den mest vanliga NFT-bedrägeriet för konstnärer och hur du kan undvika det.
Nyaste NFT-bedrägeriet mot konstnärer
Du läser:  
Nyaste NFT-bedrägeriet mot konstnärer

Vi har nyligen fått många DM förfrågningar och e-postmeddelanden av konstnärer som beskriver samma situation, frågandes ifall situationen de ställts i verkligen är för bra för att vara sann. Vi är ledsna att informera er om att det faktiskt är för bra för att vara sant och att det inte är något mer än ett bedrägeri.

TL;DR

  • Bedrägeriet riktar sig till konstnärer över sociala medier eller via e-post
  • En "konstsamlare" (bedragare) kommer att kontakta dig och be om att köpa din konst i formen av en NFT
  • Fällan är att du måste registrera dig på deras specifika NFT-marknadsplats för att sälja din konst
  • På deras NFT-marknadsplats kommer de att ta ut en rad tilläggsavgifter för registrering och minting av NFT
  • De kan också använda din registreringsdata för att försöka hacka dina konton på andra plattformar eller sälja din data
  • Fall inte för bedragare som försöker få dig att registrera dig på sin marknadsplats! NFT: er kan köpas och säljas så gott som GRATIS på alla blockkedje-baserade marknadsplatser såsom OpenSea, Rarible eller SuperRare.

Så fungerar bedrägeriet

Om du är en konstnär har du kanske redan fallit offer för ett försök till detta bedrägeri. För er som inte har gjort det än, här är hur det fungerar i tre enkla steg.

Först: bedrägeri webbplatser - akta dig för dessa

Innan vi fortsätter, här är två webbplatser som vi redan har bekräftat som bedrägeri-sajter:

nftmartworld.com

virtualartmarkets.com

Skapa inte under några omständigheter ett konto på dessa sajter!

1 - kontakt initiering

Bedrägeriet börjar med att du kontaktas via sociala medier eller e-post. Personen som kontaktar dig kommer att framställa sig själv som en konstsamlare. På bilden nedan kan du se en skärmbild av en bedrägeriprofil på Instagram:

Profilen till en bedragare på Instagram (profilen är falsk)

I det första meddelandet kommer de vanligtvis att berömma dig för din konst och fråga om du säljer någon konst som NFT:er.

2 - Kroken

I ett av de första meddelandena kommer bedragaren att ge dig ett erbjudande om en eller flera av dina konstverk. Vanligtvis kommer detta erbjudande att vara ganska högt, över $3 000 dollar eller 2 ETH. Det här är där dina larmklockor borde börja ringa. Har du någonsin sålt ett konstverk för över $3 000 dollar tidigare? Om inte bör du vid det här laget inse att det här är ett bedrägeri.

3 - Onboarding

Okej, så du är verkligen ivrig att sälja en del av din konst för en stor summa pengar. Bedragaren vet att du är ivrig över det här, men de finns bara en hake... De använder bara en specifik plattform för att samla NFT:er. Och nej, den här plattformen är inte OpenSea eller Rarible.

De kommer att be dig att skapa ett konto på plattformen, och det är här bedrägeriet drar igång i de flesta fallen. Att öppna ett konto kommer att kosta en viss summa pengar. När du går med på en NFT-marknad bör detta ALDRIG vara fallet.

När du har öppnat ett konto och betalat för det har de framgångsrikt bedragit dig. Men bedrägeriet tar inte alltid slut här...

Bedrägeriet fortsätter

När du har registrerat dig på NFT-marknaden är det nu dags att sälja din NFT till samlaren. Detta innebär att du först måste mynta NFT:en, vanligtvis är detta en ganska enkel process, du laddar upp din metadata (ofta en bild), namnger NFT:en och mintar den.

Men vänta, det kostar ytterligare $500 dollar att minta en NFT på den här plattformen? NEJ. Detta är ett bedrägeri. Webbplatsen kommer förmodligen att beskriva detta som gasavgifter för att minta NFT:en, men detta är inte fallet. Gasavgifter varierar och är aldrig fasta, den mer tekniska användaren kan till och med kolla aktuella gasavgifter här.

Att förstå bedrägeriet

Så hur vet du om det är ett bedrägeri eller inte? Att missa en stor konstförsäljning skulle naturligtvis inte vara kul, så här ger vi dig några sätt att vara säker på att det är ett bedrägeri.

En tumregel att alltid ha i åtanke är, har du någonsin sålt konst för detta belopp tidigare? Om du inte har gjort det, bör dina larmklockor ringa.

Det ögonblick då du kan verifiera att du är måltavla för ett bedrägeri är när de ber dig att registrera dig på sin specifika NFT-marknadsplats. Observera att registreringen kanske inte kostar dig någonting, men att minta din NFT kommer säkert att göra det. Dessutom kan du inte lita på dessa plattformar med NÅGRA av dina personliga uppgifter som du kanske ger vid registrering. De kommer inte att lagras säkert och det kommer nästan säkert att användas mot dig.

Ett mycket praktiskt steg du kan ta för att se om personen som kontaktar dig är verklig eller inte, är att gå till deras Instagram-konto, spara en bild och sedan revers-söka på bilden.

För att revers-söka bilden, gå till google.com och välj kamerans lilla ikon, du kommer sedan presenteras med en liten sida där du kan ladda upp eller länka till en bild.

Google omvänd bildsökning

Genom att göra en bildsökning i Google på "Joshua Collins", den konstsamlare som presenteras som ett exempel på en bedragare ovan, fann jag att mannen på bilderna egentligen heter Ian Simpson och är en kanadensisk skådespelare.

Slutsats

Det finns tyvärr en del bedragare och lurendrejare i NFT:ernas värld. Den komplexa teknologin gör det svårt för människor att se skillnaden mellan ett bedrägeri och ett legitimt innovativt projekt.

Om någon tar kontakt med dig på sociala media eller via e-post och vill köpa ditt konstverk som en NFT, är det troligtvis en bedrägeri. Om de vill att du ska registrera dig på en specifik marknadsplats, är det definitivt en bedrägeri.

Om du vill lära dig mera om NFT:er rekommenderar vi att du läser följande artiklar: