Guider

NFT marknadsplatsernas krig om kunderna

OpenSea skakar om NFT-världen med frivilliga royaltiesavgifter, möter konkurrens från Blur och LooksRare.
NFT marknadsplatsernas krig om kunderna
Du läser:  
NFT marknadsplatsernas krig om kunderna

Förra veckan kom OpenSea ut med en nyhet som chockade hela NFT-världen. De meddelade att de kommer göra royalty avgifterna frivilliga för köpare. Vad betyder det? Jo, vi som handlar NFT:er på OpenSea själva får välja ifall vi vill hedra konstnärens royalties eller inte. Tidigare var det obligatoriskt att betala en royalty avgift satt av konstnären, oftast mellan 5%-10%, varje gång du köpte en NFT på OpenSea.

Varför gjorde OpenSea detta? Tävlingen har blivit allt hårdare under de senaste året, med uppstart av nya decentraliserade marknadsplatser som Blur och LooksRare. Blur och LooksRare har både frivilliga royalties sedan oktober 2022, och OpenSeas marknadsandel har sjunkit kraftigt ända sedan dess. Förra veckan kom över 80% av volymen från marknadsplatser med frivilliga royalties. Det bör dock noteras att Blur hade sin airdrop förra veckan, och att mängden tokens som airdroppades var baserad på hur mycket du hade handlat på Blur, vilket innebär att vi sett högre handel än vanligt på marknadsplatsen.

NFT kreatören FrankDegods åsikt på OpenSea's nya ändringar

Denna uppdatering har fått väldigt blandad respons från marknaden. För kreatörer och konstnärer är det givetvis en väldigt tråkig nyhet, eftersom de med stor sannolikhet kommer tappa den absoluta majoriteten av sina royalties på NFT:er…

NFT:er under 2022 - inte så illa som det såg ut

2022 var inget lätt år för NFT:er i media. Det skrevs otaliga gånger om hur NFT:er hade dött och hur bubblan hade spruckit. När man kollar på siffrorna målar de upp en annan bild. Själva handelsvolymen på NFT:er föll lite under 2022, men antalet transaktioner ökade betydligt. Även om priserna sjönk i snitt under flera månader förra året, var den sammanlagda handelsvolymen nästan lika hög som under 2021.

Det bör dock noteras att starten på 2022 var stark för NFT marknaden, vilket gjorde att årets slutresultat blev bättre än det skulle ha varit i jämförelse med takten vi såg mot slutet av året. Marknaden genererade cirka $24,7 miljarder dollar i handelsvolym under 2022. Det är en -1,6% minskning från det $25,1 miljarder dollar i 2021.

OpenSea fortsatte att vara den ledande marknadsplatsen för NFT-handel, men flera nya decentraliserade konkurrenter har kommit upp, medan gamla har försvunnit. Nedan ser vi en visualisering av värde på olika marknadsplatser. Sedan början av 2022 har Foundation, SuperRare och Raribles marknadsandelar försvunnit nästan helt.

Dollarvärdet som flyter genom de olika NFT marknadsplatserna visualiserat

OpenSea

OpenSea är fortfarande den största NFT marknadsplatsen där ute. OpenSea grundades 2017 av Devin Finzer och Alex Atallah och har stöttas av Andreessen Horowitz och Y-Combinator. OpenSea är fortfarande den största marknadsplatsen där ute. 

Data från Glassnode-data visar dock att OpenSeas marknadsandel sjönk från 50% i januari 2022 till 33% vid årets slut. På liknande sätt minskade antalet transaktioner på OpenSea under hela året, vilket indikerar en minskning på 25% i volym vid årets slut. Plattformen är känd för sin användarvänlighet, och det är en intuitiv plats att börja samla NFT:er på. 

Under de senaste året har OpenSea dock fått en hel del kritik för sin centraliserade styrning. Decentralisering är ju den viktigaste komponenten med Web3, varför är då den största marknadsplatsen till största del centraliserad? Förra veckan såg vi t.ex. svenska AnotherBlock bli avstängda från OpenSea p.g.a. deras NFT:er innehåller en utlovad omsättning…

LooksRare

LooksRare är den första decentraliserade NFT-marknadsplatsen som faktiskt styrs av sina användare. Marknadsplatsen lanserades av två anonyma grundare med en vision att tackla vissa av problemen som centraliserade marknadsplatser som OpenSea för med sig.

För att fungera med decentraliserad styrning lanserade marknadsplatsen givetvis sin egna token, $LOOKS. $LOOKS kan stakeas för att delta i styrning och tjäna in belöningar i både $WETH och $LOOKS.

LooksRare har en konsekvent transaktionsavgift på 2% på all handel som sker. Marknadsplatsen funkar nämligen så att alla transaktionsavgifter delas ut mellan $LOOKS stakers. Som kund kan du även tjäna $LOOKS genom att handla utvalda NFT:er.

Likt OpenSea, är användarupplevelsen relativt intuitiv, och som en nykomling på NFT-marknaden erbjuder LooksRare ett användarvänligt intro till både NFT-handel och staking.

Notera att när vi säger “användarvänlig” menar vi i Web3 standarder… det finns fortfarande mycket arbete kvar i produktutvecklingen för att nå användarvänlighet för alla.

Blur

Blur är det nyaste tillägget till landskapet av NFT marknadsplatser, och har haft en riktig rivstart sedan oktober 2022. Marknadsplatsen grundades av en tills vidare anonym person som går under namnet PacmanBlur

Blur är riktat mot professionella NFT-handlare och är den snabbaste NFT-marknadsplatsen, med uppdateringar var fjärde sekund. Detta kanske är mindre intressant för dig som bara vill samla på NFT:er, men kan var viktigt till någon som aktivt handlar och spekulerar med NFT:er.

Blur har inga transaktionsavgifter, vilket har lockat en hel del användare. Marknadsplatsen är dock riktad mot professionella handlare, och användarupplevelsen reflekterar just detta. Blur har ett väldigt komplicerat gränssnitt och är inte för nybörjaren.

Dock har Blur fått en väldigt bra start från lansering i oktober. Innan lansering var Blur i privat betatestning i över 6 månader, för att verkligen säkerställa att produkten skulle vara bra. Företaget tog även in $14 miljoner dollar i investeringar från flera profiler inom NFT-världen, som Punk6529, Cozomo de Medici och Paradigm. Det återstår att se ifall Blur kommer bygga mer nybörjarvänliga produkter i framtiden.

Andra marknadsplatser

I vår guide på de mest etablerade marknadsplatserna från år 2021 hade vi med marknadsplatser som Foundation, Rarible, SuperRare och Nifty Gateway på vår lista. I dagens läge ser marknadsandelarna lite annorlunda ut, och de alternativa marknadsplatserna till OpenSea har fejdat mot irrelevans tack vare nya decentraliserade varianter med alternativa royalties…

Raribles stånpunkt på ändringarna i royalties

Vi kunde möjligtvis se en motreaktion på de nya royalty förslagen som kunde leda till att artister och samlare återvänder till marknadsplatser som Rarible och SuperRare igen. Men det återstår att se.

Nifty Gateway - splittrad fokus ledde till splittrat grundarteam

Nifty Gateway misslyckades med att dra nytta av viktiga trender och tappade sin dominans genom att inte specialisera sig eller erbjuda en bra användarupplevelse.

Plattformen misslyckades med att fokusera på kreditkortsköp, vilket passar bra för detaljhandeln och kurerade drops med konstnärer och kändisar, vilket försvann totalt efter marknadens nedgång våren 2022.

Andra plattformar som OpenSea, som listar i stort sett allting, erbjuder en enkel användarupplevelse och utökar sitt utbud till kedjor utanför Ethereum kunde enkelt ta marknadsandelarna från Nifty Gateway.

Nu har Nifty Gateways grundare Cock Foster tvillingarna lämnat bolaget. Nifty Gateway köptes upp av Winklevoss tvillingarnas bolag Gemini i 2019. Ja, det är ett väldigt lustigt sammanträffande att både och är tvillingar. Med osäkerhet kring Geminis verksamhet generellt sett återstår det att se ifall Nifty Gateway kommer finnas kvar om ett år.

Slutsats

NFT-marknaden är högt konkurrensutsatt, och marknadsandel är en betydande faktor för att avgöra kortsiktig framgång. OpenSea, trots att de har tappat viss marknadsandel, förblir den dominanta NFT marknadsplatsen. Konkurrensen har dock ökat, med nya decentraliserade marknadsplatser som Blur och LooksRare.

NFT-marknaden hade en stark handelsvolym 2022, även om årets resultat var bättre än förväntat på grund av en bra start på året. Det är också viktigt att notera att starten av 2022 var stark för NFT-marknaden, vilket innebär att årets resultat var bättre än det skulle ha varit jämfört med takten vi såg mot slutet av året.

OpenSeas nyliga tillkännagivande om frivilliga royaltyavgifter har mötts med blandade reaktioner, med konstnärer och skapare som förlorar på royalties. Andra marknadsplatser som etablerades 2021, såsom Foundation, SuperRare och Rarible, har tappat marknadsandelar till nyare decentraliserade marknadsplatser med alternativa royalties. Det återstår att se om OpenSeas nya uppdatering kommer att locka användare tillbaka till dessa marknadsplatser. Generellt sett fortsätter NFT-marknaden att utvecklas snabbt, och det är spännande att se nya marknadsplatser och trender dyka upp.