Web3-Projekt

Stort intresse när Norska konstnären Bjarne Melgaard släpper NFT:er

Sedan lanseringen i början av 2022 har den norske konstnären Bjarne Melgaards NFT-kollektion The Lightbulb Man fått betydande spridning. Förutom att ha sålt slut så sticker kollektionen ut då den stora majoriteten av dess innehavare har hållit sina NFT:er i över 90 dagar, vilket signalerar ett långsiktigt intresse bland innehavare. I den här artikeln tar vi en titt på konstnären bakom rubrikerna och vad som är på horisonten.
Stort intresse när Norska konstnären Bjarne Melgaard släpper NFT:er
Du läser:  
Stort intresse när Norska konstnären Bjarne Melgaard släpper NFT:er

Bjarne Melgaard anses vara Norges viktigaste bidrag till internationell konst sedan Edvard Munch. Han är välkänd för att verka i utrymmet mellan norm och förväntan och anses ofta vara en rebell både i sitt konstnärliga uttryck och sitt förhållningssätt till konsten. 

Bild: Kathinka/Morgenbladet

Melgaards senaste projekt; The Lightbulb Man, består av 1025 unika konstverk som släpps som NFT:er, där varje verk släppts utan titel. Köpare av en Lightbulb Man NFT:er kommer därmed att själva kunna namnge dem och skapa ett unikt avtryck i den digitala konsthistorien.

Den berömda norska artisten hyllas av prestigefyllda institutioner som MoMa och SMAK. Samtidigt har hans verk vandaliserats och censurerats. Ett flertal polisanmälningar har gjorts mot hans arbete eftersom det upplevs som alltför provocerande. Tack vare Bjarnes status i konstvärlden kommer hans inträde i NFT:er sannolikt att ge andra konstnärer inspiration och mod att ta steget in detta nya paradigm.

Kollektionen består av 1025 unika konstverk där varje pjäs innehåller olika egenskaper, färger och föremål såväl som dolda egenskaper som gör varje Lightbulb Man unik. Melgaards konstnärliga uttryck återfinns i hela kollektionen med kontrast, innovation och kreativitet i råa uttryck på ett sätt som är karakteristiskt för Melgaard.

"The Lightbulb Man är den digitala konstrevolutionen, där du inte bara äger en sällsynt samlarföremål - du blir en del av den genom Ethereum blockchains NFT-teknik. Din digitala identitet, sammanlänkad med konst som inte kan förfalskas. Icke-fungibel, transparent och exklusiv.”

Vid varje köp av en NFT distribuerade en slumpmässig algoritm ett verk till köparen utan att de visste i förväg vilket de skulle få. Därefter påbörjades en virtuell skattjakt där samlarna bläddrade igenom hela samlingen för att jämföra sina pjäser med de övriga och fastställa dess sällsynthet.

För att fira lanseringen av kollektionen bjöds NFT-innehavare in till ett 12 timmars rave som ägde rum i Decentraland och följdes av sociala sammankomster som IRL- utställningar i gallerier över hela Skandinavien och exklusiva klubbkvällar. Var och en av innehavarna fick också ett fysiskt tryck av sin NFT och giveaways som en LBM-staty. NFT samlare gavs även exklusiv tillgång att köpa begränsade varor designade av Melgaard. 10 utvalda innehavare erhöll dessutom rätten att tilldelas en exklusiv fysisk pjäs.

Bild: lightbulbman.com

Trogna fans pekar på långsiktighet bland följare

Lanseringen av kollektionen har varit en succé och alla verk sålde slut på mycket kort tid. Projektet, som har omfattande framtidsplaner, sticker ut då den stora majoriteten av dess innehavare har haft sina NFT:er i över 90 dagar vilket signalerar ett långsiktigt intresse och framtidstro bland dess innehavare. Detta skapar stor trovärdighet, särskilt då rådande marknad för NFT:er sett en kraftig nedgång den senaste tiden.

Bild: NFT Eye

Vill du skaffa din egen Lightbulbman NFT? Skaffa den på Opensea, Rarible och Looksrare 

Ta en paus från konst och oönskad berömmelse i New York

Förutom att vara känd för sin konst har Melgaard också gjort sig ett namn i modebranschen när han tog en "paus" från konsten för att prova på "något annat" 2014 och lanserade sin egen klädlinje.

2017 gav han ofrivilligt upphov till flera rubriker när han förvandlade Red Bull-galleriet på två våningar till ett "psykopatologiskt varuhus" som en del av en utställning i New York. När konstnären bestämde sig för att bjuda in allmänheten för att hjälpa honom att bli av med sin överflödiga personliga garderob (värd en halv miljon USD) genom att ta vad de ville från hyllorna, blev folk galna. Evenemanget var tänkt att pågå i tre timmar men inom 20 minuter var alla kläder tagna, medan kön utanför byggnaden sträckte sig hela vägen runt kvarteret.

Precis som kontroverser är en given del av hans konst skiner detta igenom även i Mellgards modelinjer genom tryckta fraser som "NOT YOUR GAY FRIEND", "THIS FAGOT KILLS FASCISTS" och "See a child and puke". En t-shirt med texten "I hate Rihanna" gjorde många Rihanna-fans rasande. Ironiskt nog sågs skjortan senare på Rihanna själv.

Bild: Dagbladet

Efter modedjupdykningen 2017 tog Melgaard ställning och sa ”Nästa visning kommer att bli målningar och skulpturer, Det räcker med kläder nu. Jag är typ över det”.

Men det verkar som om Melgaard gjorde ett undantag för sina NFT-hållare. Den 09/09 kl 09:00 fick innehavare exklusiv tillgång till en begränsad modebutik med design av Bjarne Melgaard. Kollektionen heter "Don't give a shit clothing" och varje design kommer i en strikt begränsad upplaga av 150 exemplar. Kolla in kollektionen här.

Bilder: Ivar Kvaale

För att hålla dig uppdaterad om Lightbulb Man kolla in deras hemsida, Instagram och gå med i deras Discord.