Guider

Vad är Reddit NFT:er?

Den populära webbsidan Reddit lanserade NFT:er i Juli utan att använda termen NFT. Nu har de onboardat 2.8 miljoner människor på Web3, vilket är mer än OpenSea. I denna artikel tar vi reda på hur det hela egentligen fungerar.
Vad är Reddit NFT:er?
Du läser:  
Vad är Reddit NFT:er?

Den populära forumsidan Reddit lanserade sin NFT marknadsplats RedditFloor i Juli 2022. När man refererar till Reddit NFT:er talar man om de NFT kollektioner som skapas och lanseras på Reddits plattform. Under den senaste veckan har data kommit ut som påvisar att Reddit nu onboardat fler användare till Web3 än NFT-giganten OpenSea. Stämmer det verkligen? I denna artikel skall vi ta reda på det.

Vad är Reddit?

Reddit är en blandning av en forumsida och en social media plattform. På Reddit skriver och aggregerar användare material består av flera communities s.k. “Sub-reddits” där specifika områden diskuteras. Reddit är en av de största webbsidorna och är för stunden den 6 mest besökta hemsidan. Reddit är till en stor del driven av användarna, som i gengäld för att moderera och kurera tjänar karma-poäng.

Hur fungerar RedditFloor?

RedditFloor har definierat sig som en marknadsplats för avatarer. På marknadsplatsen kan du skapa, köpa och sälja olika avatarer som du sedan kan använda som profilbild på Reddit. Bakgrunden till NFT:erna ligger i Reddits historia. Reddit användare har karaktäriseras av sitt användarnamn och sina karma-poäng. Under 2020 började Reddit experimentera med avatarer och tillät användare skapa sina egna versioner av “Snoot” (Reddits maskot). Senare under 2022 började Reddit experimentera med att tillåta sina användare använda NFT:er som profilbilder. I juli 2022 lanserades 40,000 avatarer som “samlarobjekt”, dessa avatarer var egentligen NFT:er, men det nämnde Reddit aldrig…

Samlarobjekt eller NFT:er?

Under lanseringen av de första Snoot NFT:erna användes lustigt nog ordet “NFT” inte en enda gång. Konceptet “kryptoplånbok” nämns eller används inte heller, istället lanserade Reddit sitt “Vault” (“bankvalv”) där användare kan bevara sina avatarer. Detta vault är egentligen en Polygon kryptoplånbok på baksidan som är kompatibel med Ethereum blockkedjan. Processen till att skapa en vault är väldigt lik processen att skapa en kryptoplånbok med MetaMask. Du bestämmer ett lösenord och får en hemlig återställningsfras på 12 ord. Det genialiska här är att användarna aldrig behöver veta att de har att göra med krypto eller blockkedjor, eftersom NFT:erna också kan köpas direkt med kreditkort.

Reddit har onboardat fler användare till Web3 än OpenSea

Sedan lanseringen av RedditFloors har över 2,8 miljoner kryptoplånböcker skapats genom Reddit, fler än på OpenSea. Tekniskt sätt stämmer det i såfall att Reddit har onboardat fler användare på några månader än OpenSea lyckats onboarda på flera år. 

Dune Analytics data insamlat av @polygon_analytics

Detta är verkligen ett ypperligt exempel på hur man kan låta människor interagera med Web3 utan att skapa förvirring. En av de största begränsningarna har varit att människor ska bekanta sig med nya termer så som krypto, blockkedja, NFT:er och Web3. Det kommer bli intressant att se ifall flera stora bolag följer i samma fotsteg i nära framtiden.