Web3-Projekt

Roya Edition - en NFT marknadsplats  grundad i Norden

Roya Edition - Sveriges första marknadsplats för NFT:er inom kategorierna digital konst, fotografi och ljud. Vi träffar Mikael, medgrundare på Roya för att prata om NFT:er och Metaverse.
Roya Edition - en NFT marknadsplats  grundad i Norden
Du läser:  
Roya Edition - en NFT marknadsplats  grundad i Norden

Vilka Roya Edition och hur kom de in i nft spacet?

Redan 2012 började Mahiar, co-founder och CEO på Roya att intressera sig för blockchain teknologi och har sedan dess investerat i start-ups som arbetar med teknologin. För tre år sedan bestämde Mahiar och hans bror Mikael att det var dags att själva ge sig in i industrin.

Det hela började i samband med att NFT:er började bli populära. Givet Mahiars intresse för tekniken och min bakgrund som inredningsdesigner och kreatör förstod vi snabbt att kombinationen mellan konst och smarta kontrakt hade enorm potential. Det var då idén med Roya Edition föddes. Det var helt rätt tid att börja bygga för Web3.

Roya grundades för att de två bröderna ville skapa en plattform där kreatörer och samlare kan mötas. Idag är Roya en NFT marknadsplats likt OpenSea men specialiserad för exklusiv konst. Många av konstnärerna som använder marknadsplatsen är etablerade konstnärer inom den fysiska sfären och nya inom digital konst.

"Mycket av vårt fokus just nu går ut på att onboarda artister som inte arbetat med NFT:er tidigare. För kreatörer är skapandet i fokus och att spendera tid på att förstå nya tekniker är inte en prioritet. Där stöttar vi genom att förklara vad NFT:er och tekniken som ligger bakom det innebär, att det är något mycket större än “digitala apor”, samt mer konkreta bitar som hur man sätter upp en wallet".

Roya vill ge tillbaka så mycket som möjligt till kreatörerna och erbjuder därför lägre arvoden än andra NFT:marknadsplatser. De har även funktioner som “lazy minting” och “multichain” för att sänka kostnaden för köpare av NFT:er samt minimera miljöpåverkan.

"Det är viktigt för oss att stå upp för kreatörerna och ge tillbaka till dem. Alldeles för länge har branschen haft många mellanhänder vilket gjort att kreatörerna i slutändan inte kunnat leva på sin konst. Det kommer att ändras och vi vill driva på den förändringen".

Vad är det svåraste med att starta ett Web3-fokuserat företag?

Vi har spenderat de senaste åren med att maxa vår produkt, jobbat med vår vision, skriva vårt whitepaper, skapa vår brandbook och bygga våra sociala kanaler. Det man snabbt inser är att man verkligen måste fokusera på utbildning. Folk förstår fortfarande inte vad NFT:er, Web3 och Metaverse är och det är där man måste börja. Nu fokuserar vi mycket på att skapa utbildningsmaterial och undervisa genom vår Discord och Twitter och hoppas kunna skapa ett ännu större intresse för blockchain och NFT:er. Vi vill göra det så enkelt som möjligt för alla att ta del av detta skifte.

Vad är det mest spännande med det ni gör? 

"En av konstnärerna som sålt sin konst via Roya kom till Sverige som en flykting för några år sen. Idag köper samlare från hela världens hans konst".

Utan tvekan är möjligheterna vi skapar för kreatörer. Ett exempel är en konstnärer som sålt sin konst på Roya. Han kom till Sverige som flykting för inte så länge sen och har alltid drömt om att bli konstnär men har aldrig vågat satsa fullt ut. Delvis för att det varit tabu i hans kultur men även för att han inte vetat vart och hur han ska börja. Förutsättningarna att lyckas inom konstbranschen har traditionellt inte varit stora, speciellt om man inte har rätt kontakter. Med NFT:er har marknaden vänts upp och ner och idag säljer han sin konst globalt utan någon mellanhand. Det är vad som gör det hela så häftigt.

Vår strategi är också att lyfta just människorna bakom konsten. Vi har börjat intervjua och skapa korta filmer om de kreatörer som använder vår plattform. De får berätta om vilka de är; både som personer men även kreatörer och varför de vill arbeta med NFT:er. Genom att skapa videos av dessa intervjuer hoppas vi kunna bidra till en mer personlig upplevelse och uppskattning av personerna bakom konsten. Det är något jag tycker är väldigt värdefullt. 

Marknadsplatsen är första steget på Royas resa. Teamet består idag av 12 personer och målsättningen är att hjälpa bolag inom lifestyle-segmentet att ta sig in till Metaverse bland annat genom att skapa NFT:er av kläder, väskor och varumärken. Man börjar i Sverige men satsar på att expandera internationellt till hösten.

Johan Lindeberg, grundaren av J. Lindeberg och BLK Denim har nyligen börjat på Roya som creative director för att fokusera på just bryggan mellan bolag och Metaverse.

"Johan och Roya är en perfekt match. Det formspråk han förmedlar i foto och copy men även hans personliga sätt att tänka på är verkligen Web3. Därför är han en självklar person i sammanhanget".

Men det slutar inte där, teamet planerar att de kommande åren lansera sitt eget Metaverse.  

Om du skulle kunna få vilken konstnär som helst i världen att lansera en NFT på Roya, vem skulle det vara?

"Min mamma, utan tvekan. Det skulle  vara den ultimata bekräftelsen på att vi har lyckats att förenkla konceptet kring Web3 och NFT:er. Men främst skulle det vara en stor ära, för min mamma är en otrolig konstnär".

Sugen på att köpa digital konst eller veta mer om Roya? Klicka in på deras hemsida.