Guider

Upp som en $SOL och ner som en pannkaka - STEPNs resa hittills

Move-to-earn (m2e) appen STEPN var en het nyhet i Web3 spacet under våren 2022. I denna artikel skall vi ta en titt på STEPN:s historia, hur det ser ut för dem idag och hur framtiden ser ut.
Upp som en $SOL och ner som en pannkaka - STEPNs resa hittills
Du läser:  
Upp som en $SOL och ner som en pannkaka - STEPNs resa hittills

Vad är STEPN?

STEPN är en m2e app som vill inspirera människor till att leva hälsosammare liv samt minska CO2 utsläpp genom att belöna användare för stegen de tar varje dag. Det gör dem med sin egen krypto $GST. Appen fungerar alltså likt Nike Run Club eller Strava, men har en earning- funktion där du får tokens för stegen du tar på din löprunda eller promenad.

Hur fungerar spelet?

För att kunna tjäna $GST för dina steg måste du köpa NFT sneakers som du använder i spelet. Ju fler NFT sneakers du äger desto mer kan du tjäna varje dygn. Du kan antingen köpa skor direkt från STEPN:s egna marknadsplats eller använda två par skor för att skapa ett tredje par genom en s.k. “breeding” funktion. För att “breeda” måste du spendera en viss andel $GST och $GMT tokens, deras “governance” token (läs mer om deras tokens under tokenomics).

Hur allting började

STEPN grundades i augusti 2021 av Jerry Huang och Yawn Rong genom det Australien-baserade bolaget FindSatoshi Lab. Några månader senare i Oktober 2021 var STEPN ett av de vinnande projekten inom GameFi på Solana Ignition Hackathon. I November 2021 kom en privat beta testing ut och December 2021 öppnades STEPN upp för allmänheten på blockkedjan Solana. Detta innebar att vem som helst kunde ladda ner appen på Appstore eller Google Play Store och börja spela!

Bra att veta: när STEPN lanserar sin applikation på en blockkedja kallar de det för en ny “realm”. När vi hänvisar till t.ex. Solana realmen eller APE realmen så syftar vi på applikationen lanserad på den blockkedjan.

STEPN börjar ta fart

Efter att ha lanserat Solana realmen tog STEPN i januari 2022 in $5,000,000 i investeringar av några av de största riskkapitalbolagen inom krypto, bl.a. Sequoia Capital, Folius Ventures, Alameda Research, Solana Ventures mm. Vid detta skede fanns endast $GST token ute på marknaden och vi saknar tyvärr användardata för denna period. Totala mängden $GST var då ca. 550,000 stycken och priset låg mellan $1.5-$3.

I februari-mars 2022 börjar STEPN verkligen ta fart och man kan se det poppa upp på Twitter, YouTube och Decrypt.  Det är också i mars 2022 som $GMT myntas och kommer ut på marknaden.

Goda tider

$GST på Solana går från $3 till $6.5 och $GMT från $0.15 till $3.30 från mars till maj 2022. Maj blir en riktigt bra månad för STEPN och antalet användare går från 22,000 till 447,179.

Deponerande användare på Solana blockkedjan i STEPN - credit till 0xpineapple på Dune Analytics

Nu började det däremot att vända för Solana realmen. I slutet av maj meddelade STEPN att de kommer avsluta sin verksamhet i Kina p.g.a. den kinesiska statens nya policy om GPS spårningsdata. Redan under maj kunde man se stora försäljningar av $GST token då gamla användare realiserade sina vinster drivet av FOMO och den stora hypen. När nyheterna om Kina spred sig sjönk $GST ytterligare, ner till $0.2 i början av juni. Detta korrelerade också med $LUNA härvan som chockerade hela marknaden i slutet av maj.

STEPN på BSC och Ethereum (APE realm)

STEPN har idag lanserat sin applikation på tre olika blockkedjor: Solana, BSC och APE (Ethereum). Dessa olika lanseringar kallar STEPN för “realms”. BSC realmen gick live i slutet av maj och en $GST på BSC var då värd rungande $21.9. Numera handlas BSC $GST till ynka $0.06 medan $GST i APE realmen som gick live den 28 juli 2022 handlas till $0.5.

Det har förblivit oklart hur dessa realms inte skall kannibalisera på varandra samtidigt som STEPN har fått mycket kritik för att ha komplicerat spelet istället för att fokusera på sin UX och hållbar tokenomic.

Tokenomics

STEPN har två olika kryptovalutor: Green Satoshi Token $GST och Green Metaverse Token $GMT. $GST är vad du tjänar i spelet och det finns ett oändligt utbud av tokens för det medan $GMT är deras s.k. “governance” token. En governance token är en token du kan använda för att rösta på ett kryptoprotokolls styrning. I STEPN:s fall verkar dock governance token vara mer av ett buzzword eftersom $GMT inte ger dig någon kontroll över protokollets styrning.

Precis som applikationen finns $GST på tre olika blockkedjor: Solana, BSC och Ethereum. I den initiala distribueringen av $GMT distribuerades 16,3% av totala tokens till “private sale” vilket kan tolkas som investerare. Hela marknadsvärdet för $GMT är idag (05/08/2022) ca $5,56 miljarder dollar, vilket skulle innebära att investeringen för $5 miljoner nu är värd ca $900 miljoner!

Det finns dock en hake, nämligen “vesting”. Uttrycket “vesting” kommer från aktievärlden och innebär att tokens “låses in” och delas ut över tid. Har du t.ex. en lineär vesting period på 3 år delas tokens ut månatligen i tre år tills du fått alla dina tokens. I STEPN:s fall varar vesting perioden för investerare till februari 2026 med första token-släppet i februari 2023.

Problemet med STEPN

Medan STEPN är ett ypperligt försök i att tillämpa blockkedjeteknik i människors vardag och försöka inspirera till en hälsosammare livsstil så finns en viss problematik gällande hållbar utveckling i token-priset. Så länge som värdet av $GST drivs av att fler användare kommer in och använder $GST för att uppgradera sina skor så att de kan tjäna ännu mer $GST kommer det innebära att vid en viss punkt säljer alla $GST istället för att använda det till att uppgradera sina skor och tjäna mer. När man når denna punkt kommer det resultera i att nettoförsäljning går ner till 0 om inte en nya personer ansluter till spelet. För att demonstrera vad jag menar kan vi kolla på graferna nedan som visar prisutvecklingen på alla de tre olika realmsens $GST från lanseringen tills idag (23/08/2022):

GST på Solana från CoinMarketCap.com

GST på BSC från CoinMarketCap.com

GST på Ethereum från CoinMarketCap.com

Graferna visar en stark negativ trend och frågan är vad STEPN kommer göra härnäst samt hur de kommer försöka rädda $GST. Oavsett tycker vi att STEPN är exempel på ett framåttänkande sätt att applicera blockkedjeteknik i människors vardag, men mer utveckling krävs inom området för att hitta hållbara modeller.

STEPN kommer hosta en AMA med @Ladyofcrypto1 på Twitter inom när framtiden för de som är intresserade av att lära sig mer om vad som händer på STEPN! 

Full disclosure: jag har personligen investerat i STEPN och äger NFT:er samt tokens (left holding the bag).