Guider

Vad är DeFi?

DeFi, förkortning av Decentralised Finance är en fundamental byggsten i Web3. Här lär du dig allt om DeFi och hur det fungerar.
Vad är DeFi?
Du läser:  
Vad är DeFi?

Vad är DeFi?

DeFi är förkortningen av Decentralised Finance (decentraliserad finans) och är en övergripande term som syftar på finansiella tjänster som sker peer-to-peer, öppet och decentraliserat på en blockkedja. DeFi möjliggör de flesta tjänster som en traditionell bank erbjuder, t.ex. låna pengar pengar, tjäna ränta, handla med finansiella instrument, teckna försäkringar osv. Som Web3 generellt, är DeFi globalt, öppet, transparent och pseudonymt.

Hur fungerar DeFi?

När man använder sig av DeFi interagerar man med decentraliserade applikationer eller “dappar”. Största delen av DeFi sker för tillfället på Ethereum-nätverket, men nätverk som Avalanche, Fantom och Solana växer. När man interagerar med DeFi-teknologi behöver du inte göra en KYC-process (Know Your Customer) eller fylla i enkäter som på en traditionell bank. Här är fyra exempel på vad du kan göra i DeFi:

Låna ut pengar

På ett protokoll som Aave kan man sätta in krypto och därefter låna ut det till någon annan och på så sätt tjäna ränta på sin krypto. Det som gör DeFi-belåning mer effektivt än traditionella banker är att man inte är i behov av en mellanhand, utan kan ta del av en s.k. pool direkt. En pool kan ses som ett decentraliserat bankvalv där användare sätter in tillgångar, i detta fall krypto. Hur vet man då att ens motpart inte försvinner med ens krypto? Jo, alla lån som sker på Aave är översäkrade. Dvs. vill man låna $25 måste man lägga in $50 som pant. På så sätt säkrar man upp systemet mot bedrägerier så att man inte riskerar att bli av med sin insättning.

Låna pengar

I kontrast till exemplet ovan kan du också ligga på andra sidan av transaktionen. Låt oss säga att du äger Ethereum och planerar att hålla den långsiktigt. Du är dock i behov av Solana för att köpa NFT:er i det ekosystemet. Då kan du lägga in Ethereum värt $1000 och låna Solana värt $250 som du kan använda fritt. Se bara till att betala tillbaka lånet i tid, annars blir du av med minst $250 av din Ethereum.

Handla krypto eller NFT:er

På protokoll som Uniswap eller Sudoswap kan man handla krypto och NFT:er utan mellanhänder. Protokollen underhåller flera pools med olika tokens och NFT:er. Det finns t.ex. en Ethereum-USDC pool där man direkt kan köpa Ethereum mot USDC utan mellanhänder.

Att tillföra likviditet - tjäna ränta på din krypto

Du kan även tillföra likviditet till t.ex. Ethereum-USDC poolen. Det betyder att du lägger in t.ex. Ethereum värt $100 och USDC värt $100 i poolen och får en del av transaktionskostnaderna som uppkommer från alla som handlar med poolens tillgångar. Ifall du planerar att hålla din krypto långsiktigt är detta ett sätt att tjäna ränta.

Innovationen inom DeFi är gränslös och ekosystemet utvecklas hela tiden. Exemplen ovan är bara några av de första och mest fundamentala sakerna man kan göra inom DeFi och det finns en oändlig mängd nya innovationer inom området. Inom DeFi är det viktigt att förstå att dapparna man interagerar med är smarta kontrakt och kan därför inte ändras. En simplifierad version av hur koden för Aave kontraktet ser ut är:

Deposit 1 ETH collateral = receive 0.25 ETH loan

Pay 0.25 ETH loan + X% interest = receive 1 ETH

Så länge dessa simpla krav uppfylls kommer kontrakten köras på exakt samma sätt varje gång och vem som helst med en internetuppkoppling kan delta.

Vad är fördelarna med DeFi?

Det är öppet

Vem som helst med en internetuppkoppling kan ta del av ekosystemet.. Tidigare har tjänster som belåning, hedgefonder och market making endast varit tillgängligt för individer och institutioner med extremt mycket kapital vilket DeFi har möjlighet att ändra.

Det är flexibelt

Man kan flytta på tillgångar hur man vill utan att behöva signeringar eller tillstånd från tredje part.

Det är pseudonymt

Du behöver inte uppge dina personliga kontaktuppgifter för att ta del i DeFi.

Det är snabbt

Räntor och kostnader uppdateras i realtid och du kan skicka en transaktion på sekunder.

Det är transparent

Vem som helst kan se alla transaktioner som ett konto har gjort. Även om detta konto inte uppgett sin identitet i “riktiga världen” är detta en väldigt stor förändring från hur det traditionella systemet fungerar.

Varför är DeFi viktigt?

DeFi tillåter oss att bygga ett öppet, transparent och rättvist finansiellt system. Det system världsekonomin nu baserar sig på uppehålls av centralbanker och privatägda bolag. Besluten fattas av människor, och därmed finns det risker att institutionernas egenintresse går före kundernas, t.ex. finanskrisen 2008 eller inflationen vi ser idag. Banker gör naturligtvis även mycket bra arbete, och en framtid där DeFi kombineras med det traditionella systemet är dit vi tror att samhället är på väg.

OBS: Detta är inte finansiell rådgivning. Artikeln handlar om decentraliserad finans och hur det kan användas.