Stories

World of Alidia NFT; miljonförsäljning mitt i en “slaktad marknad”

I våras träffade vi NFT projektet World of Alidia; en gemenskap för att få mer kvinnor in i Web3. Projektet startades av bloggaren, entreprenören och influencerprofilen Vanja Wikström tillsammans med sin sambo Niklas och har nu släppt sina första NFT:er till försäljning. Vi träffar Vanja för en uppdatering i en personlig intervju om World of Alidia NFT kollektionen.
World of Alidia NFT; miljonförsäljning mitt i en “slaktad marknad”
Du läser:  
World of Alidia NFT; miljonförsäljning mitt i en “slaktad marknad”

Det har nu gått cirka en månad sen släppet av World of Alidias NFT:er och vi på NFT.se har haft förmånen att följa det på nära håll. Vi kliver in i en vindslägenhet, högst upp under takåsarna på Södermalm i Stockholm. Det slår oss direkt att färgerna och det estetiska intrycket i World of Alidia inte är slump. Lägenhetens färger går nämligen i samma färgskala.

Vad har hänt med World of Alidia sen vi sågs sist?

Vi har lyckats minta i en marknad som är helt slaktad!

När vi gav oss in i det här projektet så stod kursen för kryptovalutan ETH i $3500. Du kunde kränga nästan vad som helst, till vem som helst. Men vi hade en långsiktig plan och vill göra något vettigt. Så när vi väl var redo att minta hade priset på en ETH sjunkit till $1100.

Vi såg andra projekt som vi arbetade nära och hade kontakt med misslyckas. De nådde inte hela vägen.

Vi har idag sålt cirka 2500 mints. 5000 har vi sparat till andra investerare som vi är i kontakt med.

Mycket riktigt, när vi kikar i analysverktyget Dune analytics kan vi se att det i skrivande stund finns 2505 NFT:er mintade och att de hålls av 900 unika plånböcker (användare).

Dessa 2505 mints, till en kostnad av 0.1 ETH styck, motsvarade den 28 Juni 2022 ca. 2.8 MSEK. Idag kan samlingen värderas till motsvarande 4,4 MSEK då ETH priset har stigit till nästan $1700.

En graf över tid med antal mints i projektet. 2505st.
Data på World of Alidia NFT Mints från WoA Mints (dune.com) 2022-08-24.

Vanja påpekar att det är intressant att försäljningen fortfarande tickar på. Att det finns ett intresse efter första mint dagen är nämligen inte alltid helt vanligt.

Många av våra ägare av World of Alidia NFT:er är totala nybörjare och detta är deras första kontakt med Web3.

En krokig men lärorik väg

Vad är du mest förvånad över i den här resan?

Den största grejen är att jag ser småbarnsmorsorna. De kan sitta på middagar och chocka pojkvänner eller andra middagsdeltagare med sina kunskaper. Det är verkligen något som jag kan få en kick av. Utöver det så är det jätte kul att se vad folk redan börjat göra med sina NFT:er. De skapar kepsar, T-shirts och allt möjligt. Det blir verkligen fina grejer och det blir även bra marknadsföring för projektet. Det känns väldigt unikt.

Visste du att: många NFT projekt väljer att ge ut rättigheterna till sina ägare att använda konsten för att skapa egna projekt. Ovan är ett utmärkt exempel på vad det innebär att faktiskt äga en del av det man är med och skapar i en gemenskap, vilket blir möjligt genom NFT-teknik.

Vi pratar lite vitt och brett om upphovsrätter, att ge och ta. Till exempel så attribueras en del av den välkända NFT-kollektionen Bored Ape Yacht Club’s framgång till att man gav bort upphovsrätten till konstverket om man äger NFT:n.

Men ingen plan håller till 100%, så vi frågar rakt ut:

Vad gick riktigt åt skogen?

Tajmingen! Säger Vanja och skrattar.

Nu när jag tänker på det så va det tuffaste faktiskt vår reveal.

I World of Alidia NFT mintningen så slumpades de olika konstverken ut. Olika nummer i ordningen eller motiv kunde ge upphov till olika egenskaper i deras community. Så med “reveal” menas tidpunkten då en köpare faktiskt fick se vilket konstverk man köpt vid mintningen av NFT:erna.

Jag började få väldigt konstiga frågor så som “ska det verkligen se ut så här?”, “det här är kanske inte helt hur jag föreställt mig konsten…”. Så när vi kikar närmare upptäcker vi att metadatan (den data som är kopplad till en NFT utöver själva NFT:n i sig, som exempelvis ett digitalt konstverk) förväxlats mellan projekten! Det är istället “konst” som är så långt ifrån det vi står för. Tänk er killar som fläker sig över dyra bilar….

Vanja skrattar till och forsätter.

Men vi har byggt ett starkt band med vårt community, så de gav oss förtroendet att rätta till det i sista stund. Trots det hann någons kille skrika “Scam, scam!” när han såg sin partners NFT.

Vi skrattar tillsammans och kan givetvis inte låta bli att fråga om hon kan dela med sig någon bild på de felaktiga konstverken…

Ett instagraminlägg från en lättad Vanja. Den felaktigt länkade "konsten" kunde knappast varit längre från orginalet...
Ett axplock av de riktiga konstverken.

Som tur var kunde deras tekniska expert ganska snabbt rätta till misstaget. Däremot var ägarna tvungna att manuellt gå in och uppdatera metadatan på marknadsplatsen OpenSea där NFT:erna erhölls. Vi får helt enkelt hoppas att alla gjort detta och inte har kvar de felaktiga konstverken säger Vanja, och konstaterar nöjt att det ändå gått riktigt bra.

Vi valde den svåra vägen; att göra så mycket vi kunde själva, inklusive att skriva egna smart-kontrakt och allt. Eftersom marknaden har varit så lukrativ så finns det byråer som erbjuder sig att göra jobbet. “Kom till oss så sköter vi allt” säger dem. Många andra projekt har gått den vägen. Men då har man tvingats ge bort mer än 50% av mint intäkterna. Vi var tidiga, men det skapas hela tiden nya verktyg som gör det enklare att göra jobbet själv, så det är värt att kolla in de möjligheterna innan man ger bort ägarandelar av sitt projekt.

En stor del i World of Alidia NFTprojektet är gemenskapen och att kunna mötas på en gemensam plats. Just nu är den till stor del representerad i projektets Discord kanal. 

Innan NFT-släppet vad planen att etablera en fysisk mötesplats i Stockholm med intäkterna från NFT-försäljningen. Att äga en NFT skulle ge access till denna plats som då skulle agera som hubb för World of Alidia gemenskapen med konserter, yoga, co-working och mer.

Framtiden är i Metaversum 

Hur tänker ni nu kring den fysiska platsen och vad kommer härnäst?

Den stora nyheten är att vi kommer satsa helhjärtat på Metaverse.

Metaverse är i korthet en utveckling av internet som med hjälp av olika tekniker som VR; virtuell verklighet, AR; förstärkt verklighet, spänner över och smälter samman den fysiska och digitala världen. Detta skapar ett nytt “meta” lager av verkligheten som vi känner den, och möjliggör oss att förändra hela vårt sätt att  tänka och se på ekonomi och interaktion med varandra som tidigare inte varit möjligt

Vi kommer satsa mycket mer på denna digitala mötesplats. Vi har inte släppt planen på den fysiska platsen. Vi kommer fortsätta ha träffar. Men vårt krut och fokus kommer nu ligga på att skapa det här. Det finns nämligen många fördelar med att börja i Metaversum. En av de främsta är att att alla kan vara där, oavsett vart i världen man befinner sig. Samtidigt innebär det en möjlighet att få berättelsen bakom World of Alidia NFT:n att komma till liv! Vi vill bygga upp vår värld där. Alidia’s värld. 

Jag hade länge bilden av att det var väldigt pixligt och av låg kvalitét. Men jag har fått se otroliga exempel. Det finns väldigt duktiga metaverse-arkitekter och tillsammans med vår vision kan vi skapa något som inte bara är användbart utan också väldigt estetiskt. Det känns väldigt spännande.

Vi har inte släppt planen på den fysiska platsen. Vi kommer fortsätta ha träffar. Men vårt krut och fokus kommer nu ligga på att skapa det här.

Så är det ett sista önskan eller något till vill dela med dig till våra läsare?

Sitter du på metaverse kunskaper, hör av dig! Vår Discord kommer alltid vara öppen om man är nyfiken.

Med det säger vi ett stort tack till Vanja och teamet bakom World of Alidia!

Vi rekommenderar även varmt våra läsare att ta en en kik in på projektets Discord server. Projektet utmärker sig genom en mycket levande och välkomnande gemenskap där mycket av materialet och innehållet formas av dess medlemmar. Detta är en unik upplevelse och en fantastisk möjlighet att träffa och börja lära sig om Web3 tillsammans med andra likasinnade.